Zoeken

Ambtenaren cel in na zelfmoord straatverkoper in Boufekrane

18 februari 2022 - 18:00 - Marokko

©

Het Hof van Beroep van Meknes heeft meerdere overheidsambtenaren veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de zelfmoord van een straatverkoper in Boufekrane, tegen wie zij geweld hadden gebruikt.

Het misdrijf vond plaats in april 2021. De rondtrekkende handelaar ging naar het inentingscentrum in Boufakrane, waar hij een plaatsvervanger van de pasja om een ambulance vroeg om zijn zieke zuster naar het Mohammed V-ziekenhuis in Meknes te brengen, maar dat werd resoluut geweigerd, meldt Assabah. Omdat hij dacht dat hij door aan te dringen de ambtenaar op andere gedachten kon brengen, werd de jonge handelaar met behulp van twee agenten van de hulptroepen, met geweld in de dienstauto van de mokadem gesleurd en naar de ambtswoning van de pasjalik gebracht. Daarna werd hij volgens zijn moeder mishandeld.

Lees ook: Zelfverbranding straatventer in Fez

Vóór zijn vrijlating legden de functionarissen hem een voorwaarde op: hij moest een officieel document ondertekenen waarin hij zich ertoe verbond niet opnieuw dezelfde feiten te plegen. Toen de jonge straatverkoper naar huis terugkeerde, schreef hij een "hogra (onrechtvaardigheids) brief" waarin hij de plaatsvervangende pasja en andere ambtenaren van geweld beschuldigde. Vervolgens pleegde hij zelfmoord. De zaak leidde tot een golf van protesten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom de plaatsvervangende pasja en de mokadem geschorst. De twee andere ambtenaren werden overgebracht naar Meknes naar het plaatselijke hoofdkwartier van de veiligheidsdienst.

Lees ook: Marokko: straatverkopers in Guercif verminken zichzelf

Alle verdachten werden aangeklaagd voor het Hof van Beroep van Meknes. De plaatsvervangende pasja en de mokadem werden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating. De twee helpers werden elk veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team