Zoeken

Tetouan: 20 jaar cel voor Belgische Marokkaan

22 november 2021 - 17:03 - Marokko

©

De strafkamer van het hof van Beroep in Tetouan heeft de man die in 2005 in België een 2-jarig meisje doodsloeg, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Mounir Kiouh kreeg in België 15 jaar cel, maar hij kon naar Marokko vluchten net voor zijn hoger beroep van start ging.

In november 2005 werd de 2-jarige Théa ontvoerd en mishandeld door de ex-vriend van haar moeder. Het meisje was toen net jarig. De klappen waren zo hevig dat ze in een coma belandde en aan haar verwondingen bezweek. Mounir Kiouh werd in 2011 in eerste aanleg veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij ging in beroep tegen de beslissing, maar nog voor het proces van start ging, vluchtte hij naar Marokko, meldt RTL.

Lees ook: Belgisch gezin vindt moordenaar dochter (2) terug in Marokko

De familie van de overleden peuter kon via tussenpersonen de moordenaar van Théa lokaliseren. Ze vonden dat het Belgische gerecht te weinig gedaan had om de voortvluchtige te vinden. De familieleden van het meisje gingen naar Tetouan en dienden een klacht tegen hem in. Kiouh werd drie dagen later aangehouden en voorgeleid aan de Marokkaanse rechter die zich bevoegd verklaarde. "Volgens artikel 707 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht kan iedere Marokkaanse onderdaan die in het buitenland een misdrijf pleegt maar daar niet definitief wordt berecht, in zijn land voor hetzelfde feit worden berecht. Dit artikel heeft ons gered," zegt Karine Gramtine, Thea’s tante.

Mounir Kiouh wordt al twee jaar in Marokko vastgehouden en is onlangs door de Marokkaanse justitie veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het toedienen van opzettelijke lichamelijke schade met de dood als gevolg, zonder de intentie om het te veroorzaken. Hij werd voor dezelfde beschuldigingen in België berecht. "Hij bleef de feiten waarvan hij beschuldigd werd ontkennen, maar na de bestudering van zijn dossier zijn er negen onweerlegbare feiten bewezen," aldus Brahim Semlali, voorzitter van de balie van Tanger.

Lees ook: Belgische Marokkaan vervolgd voor moord op baby

De familie van de kleine Thea is blij dat er eindelijk gerechtigheid is geschied. "Ik ben blij, want we hebben veel werk verzet om zover te komen. Het was een werk van lange adem. Het is ook een lijdensweg voor onze familie. Want elke keer als we heen en weer moesten vliegen, was dit zeer belastend voor ons gezin", verzekert Karine. "De verlichting is er uiteindelijk, maar het proces was zeer langzaam. Ik dank de Marokkaanse justitie tienduizend maal," voegt Claude, Théa’s grootvader, eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team