Zoeken

Belgische drugsorganisatie smokkelde cocaïne via Marokko

24 oktober 2020 - 18:10 - Wereld

©

Vrijdag is in Brussel een strafproces begonnen tegen 23 personen die worden verdacht van grootschalige drugssmokkel. Ze zouden via zee- en luchthavens in Marokko, Spanje, Turkije en Frankrijk, grote hoeveelheden hard- en softdrugs naar België hebben verscheept. De cannabis, cocaïne en heroïne werden verstopt in ladingen groente en fruit die onder andere via de havens van Le Havre en Antwerpen en de luchthaven Zaventem naar België zijn gesmokkeld.

De smokkeloperatie zou al zes jaar gaande zijn volgens le Télégramme. Het onderzoek is een gezamenlijke inspanning van de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde en Kortrijk, de douane van de luchthaven Zaventem, onderzoeksrechters uit Brussel en Kortrijk en de parketten van Halle-Vilvoorde en West-Vlaanderen.

De verdachten zouden hebben samengewerkt met een bedrijf dat handelt in groente en fruit. Op deze manier werden ladingen drugs die voornamelijk afkomstig waren uit Zuid-Amerika, doorgevoerd naar de havens van Le Havre en Antwerpen, alsook naar de luchthaven Zaventem.

De baas van dit groente- en fruitbedrijf zou zelf verschillende doorvoerlijnen hebben opgezet voor criminele organisaties in Kortrijk en Nederland. Hij zou hiervoor meerdere werknemers van zijn bedrijf hebben ingezet volgens de openbaar aanklager van Halle-Vilvoorde. Andere routes verliepen volgens de aanklager via Marokko, Spanje en Turkije. Vanuit België zouden de drugs zijn doorgevoerd naar Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Op 2 en 10 juli 2019 vond in Frankrijk, Kroatië, Nederland en Spanje een reeks arrestaties plaats.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team