Zoeken

Groot onderzoek naar Mocro-maffia in België

17 november 2020 - 12:20 - Wereld

©

Het federaal parket in Brussel is bezig met een groot onderzoek naar witwaspraktijken van de Mocro-maffia. De criminele organisatie zou via België 367 miljoen euro aan crimineel geld hebben weggesluisd.

Volgens La Derniere Heure heeft het Belgische ministerie van Justitie in deze witwaszaak drie internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Marokkaanse, Spaans-Marokkaanse en Pakistaanse staatsburgers. De rechtszaak staat onder leiding van rechter Michel Claise. De federale officier van justitie wil twintig verdachten voor deze rechter laten verschijnen voor deelname aan een criminele organisatie. Onder de verdachten zijn negen vrouwen.

De criminelen brachten het geld, dat in verschillende Franse steden werd opgehaald, eerst naar België om het daarna in koffers naar Nederland te brengen. Bij deze operatie zouden verschillende teams betrokken zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een van die teams precies 150,7 miljoen euro aan bankbiljetten heeft vervoerd, in tassen die verborgen waren in speciale voertuigen met verborgen compartimenten. Daarnaast was er nog een team dat 111 miljoen euro heeft vervoerd, en twee teams die elk 40 miljoen euro hebben verscheept. Verdachten Bilal Z. en de 35-jarige Christel, namen respectievelijk 22,5 miljoen en ruim 1,7 miljoen euro voor hun rekening.

Op verzoek van advocaat-generaal Julien Moinil is er een Frans-Belgische opsporingsdienst in het leven geroepen. Bij de grens met België heeft de Franse douane een Audi A5 onderschept waarin een bedrag van 297.949 euro aan bankbiljetten zat verstopt. Het ging om geld uit de verkoop van cannabis in de regio Parijs, maar ook uit andere steden in Frankrijk, zoals Besançon. De zogeheten "muilezels", hebben toegeven dat ze werkten in opdracht van een crimineel netwerk.

Door afgetapte telefoongesprekken hebben de onderzoekers ontdekt dat de bende gelinkt was aan België, Nederland, Marokko, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. De veronderstelde leiders van de Mocro-maffia zijn de broers Saïd en Sallam Chaabani, die het netwerk vanuit Casablanca zouden aansturen. Ook zouden er twee spilfiguren vanuit Dubai en Pakistan opereren. In België wordt de organisatie aangestuurd door de broers Z. in Jette.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team