Zoeken

15% minder kans op Airbnb-boeking met Marokkaanse naam

31 januari 2023 - 15:00 - Wereld

©

Wanneer je naam Marokkaans klinkt en je in Brussel een Airbnb-verblijf wil boeken, heb je systematisch minder kans op succes dan gasten met Belgisch klinkende namen. Dat blijkt uit een studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe.

Voor het onderzoek werden meer dan 300 profielen aangemaakt met roterende IP-adressen om niet herkend te worden als valse profielen. Daarmee werden 1043 tests uitgevoerd in Brussel tijdens de Covid-zomer van 2021. Wanneer men boekt op het platform krijgt de verhuurder aanvankelijk enkel de voornaam te zien, maar enkel op basis daarvan wordt er al gediscrimineerd, schrijft De Morgen.

Lees ook: Airbnb omzeilt Marokkaanse belastingdienst

Airbnb scherpte haar antidiscriminatierichtlijn in 2016 aan na verschillende klachten over racisme. "Wel, we zien nu dat personen met een Belgisch klinkende naam veel vlotter een woning kunnen boeken voor een weekendje Brussel dan personen met een Marokkaans klinkende naam. We hebben ook getest met Pools klinkende namen, maar daar vonden we geen verschil", aldus Pieter-Paul Verhaeghe.

Het blijkt met name een probleem te zijn bij de professionele aanbieders van meer dan twee woningen op Airbnb. "Over het algemeen hebben gasten met een Marokkaans klinkende naam 6,9% minder kans op succes, terwijl dat percentage in de categorie van professionele Airbnb-verhuurders oploopt tot 14,7%. Het zijn de professionals die het meest discrimineren tegenover Marokkanen. Opvallend, want op de gewone huurmarkt is het omgekeerd. Daar zijn het de particulieren die meer discrimineren."

Lees ook: "Dat ontbrak er nog aan, verhuren aan de Taliban": racisme op Airbnb

Het onderzoek toont aan dat het bestaande antidiscriminatiebeleid van Airbnb onvoldoende is. "Een van onze aanbevelingen is het verplichten van de automatische reservatiefunctie, waardoor er bij elke match meteen een reservatie gebeurt. Nu kunnen verhuurders kiezen om deze aan te zetten. In Brussel heeft op dit moment een op de drie de automatische reservatiefunctie geactiveerd. Als ze dit verplicht maken, is er geen discriminatie op Airbnb. Ze hebben er dus de technologie voor", concludeert de onderzoeker

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team