Zoeken

Houssin Bezzai strijdt tegen racisme in Nederlandse voetbal

11 december 2020 - 17:00 - Sport

©

Houssin Bezzai werd geboren in Marokko maar groeide op in Nederland, waar hij zijn droom om profvoetballer te worden realiseerde. Hij is vandaag programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, waar hij zijn brede netwerk en ervaring inzet om te werken aan racisme in het voetbal.

De 41-jarige Bezzai behaalde ooit een mbo- en hbo-diploma secretarieel management en organisatie, daardoor kon hij na zijn voetbalcarrière veel betekenisvolle maatschappelijke projecten opzetten voor kansarme groepen in de samenleving.

In 2019 werd hij door de KNVB ingehuurd als trainer diversiteit en inclusie. Inmiddels is hij programmamanager racisme en discriminatie, een functie die de KNVB in reactie op het racistische incident van november 2019 bij de wedstrijd Excelsior-FC Den Bosch in het leven heeft geroepen.

Aan intermediair vertelt hij dat hij als kind tijdens wedstrijden allerlei rotopmerkingen naar zijn hoofd geslingerd kreeg. "Hoe ik daar destijds mee omging? Door diegene een flinke trap te verkopen. Dat ik daar vervolgens voor geschorst werd, heb ik destijds als onrechtvaardig ervaren. Achteraf besef ik dat dit niet de beste handelwijze was, maar op dat moment had ik geen ander middel om me tegen zulk racistisch gedrag te verweren."

Zijn ervaring als profvoetballer, maar ook als ervaringsdeskundige, komen goed van pas om racisme en discriminatie aan te pakken binnen het betaalde voetbal, maar ook binnen de amateursport. Dat doen hij in het kader van de campagne ’Aanvalsplan tegen racisme’.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team