Zoeken

België: Sarah en haar kinderen binnenkort dakloos

18 oktober 2021 - 15:40 - Marokko

©

Sarah Kebbab, een vrouw die zes maanden zwanger is, moet haar woning in het Brusselse Anderlecht waar zij met haar vier kinderen woont, uiterlijk op 1 november verlaten, terwijl ze nog geen nieuwe woning heeft gevonden. Ze vreest dat ze dakloos zal worden.

Een moeilijke situatie voor Sarah Kebbab en haar vier kinderen van 12, 9, 8 en 6 jaar. Begin juni deelde haar huisbaas mee dat hij een einde maakte aan de huurovereenkomst, omdat hij een familielid wil laten intrekken in de woning die zij huurt en waarvoor zij de huur altijd op tijd heeft betaald. De opzeggingstermijn verstrijkt op 1 november. Haar situatie is sinds voor de zomer bekend bij de sociale dienst. Sarah heeft tevergeefs op elke deur geklopt. De schepen van Huisvesting van Anderlecht, Fatiha El Ikdimi (CDH), die zich inspant om haar te helpen, meent dat enkel een tussenkomst van de minister van Huisvesting nog zou kunnen helpen.

Lees ook: Marokkaans gezin in Canada leeft in angst voor bulldozers

Sociale huisvestingsmaatschappij de Anderlechtse Haard kampt met een woningtekort, meldt La Dernière Heure. Maar Sarah’s probleem is complex, ze heeft drie kamers nodig. Volgens de overeenkomst kan er in een noodsituatie bij wijze van uitzondering een flat met twee slaapkamers toegewezen worden, ook al is zij moeder van vier kinderen, waarvan er een ouder is dan 12 jaar en een eigen kamer nodig heeft.

De moeder wendde zich ook tot de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). "Mijn dossier werd bestudeerd door de commissie maar werd geweigerd omdat het quotum was uitgeput. Ik hoop nog steeds dat de burgemeester kan afzien van het quotum," zegt ze. Volgens haar is het een politieke kwestie. "Het is ingewikkeld om noodopvang te vinden omdat je drie kamers nodig hebt, maar voor mij is één kamer of twee net zo goed".

Lees ook: In Marokko gestrande moeder en kinderen riskeren dakloos te worden

Sarah een beetje hoop gekregen. "De laatste e-mail van het OCMW was drie weken geleden, ze lieten me weten: ’Als je voor 1 november niets hebt, dan brengen we jou samen met de kinderen naar een hotel’," vertrouwt ze toe. Een sprankje hoop dat haar niet erg geruststelt. "Ik heb nu alles gedaan wat ik kon doen en er staat nog niets concreets tegenover. Het maakt niet uit wie me antwoordt, maar ik kan niet over twee weken op straat staan met mijn vier kinderen terwijl ik ook binnenkort moet gaan bevallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team