Zoeken

In Marokko gestrande moeder en kinderen riskeren dakloos te worden

8 april 2021 - 10:00 - Marokko

©

Na het besluit van Marokko om de luchtverbindingen met Frankrijk op te schorten, kwam een verpleegster uit Nice met haar kinderen vast te zitten in Casablanca. Zonder onderdak en zonder repatriëringsvlucht kunnen zij op straat belanden.

Sherhazade Essaber, een 34-jarige verpleegster uit Nice, was op bezoek bij een stervend familielid. In een bericht op Twitter uitte de vrouw uit Nice haar frustratie. "Geen vlucht... Is het normaal om op straat te staan met drie kleine kinderen in een ander land? Geen onderdak, geen repatriëring, geen reactie van je ambassade," schreef ze. Haar talrijke pogingen om nieuwe vluchten te boeken zijn mislukt. Volgens haar zullen er geen nieuwe vluchten meer zijn voor 18 april. De verpleegster bevindt zich in een moeilijke situatie: ze heeft geen onderdak en moet een bedrag van 1349 euro betalen om met haar kinderen naar Frankrijk terug te keren, vat France info samen.

Om de verspreiding van het coronavirus op het grondgebied tegen te gaan, lieten de Marokkaanse autoriteiten op 29 maart weten dat "passagiersvluchten van en naar Frankrijk en Spanje zullen worden opgeschort vanaf morgen, 30 maart 2021 om 23:59 uur, tot nader order". Als gevolg daarvan kwamen veel Fransen, zoals Sherhazade, vast te zitten in het koninkrijk. Al gauw werd alles ingewikkeld, de luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc heeft al haar vluchten opgeschort "in overeenstemming met de preventieve maatregelen die het Koninkrijk Marokko in het kader van de huidige gezondheidssituatie heeft genomen".

Air France startte gesprekken op met de Marokkaanse autoriteiten om "speciale" vluchten in te zetten om de getroffen Franse burgers in staat te stellen naar huis terug te keren. "De getroffen klanten worden individueel op de hoogte gebracht", aldus de luchtvaartmaatschappij. Vrijdag kondigde de Franse ambassade in Marokko aan dat sommige speciale vluchten vanuit Marokko naar Frankrijk worden gehandhaafd "met toestemming, geval per geval en vaak op een zeer korte termijn", en nodigde tegelijkertijd de geblokkeerde passagiers uit om zeer snel contact op te nemen met Transavia en Air France om een nieuwe vlucht te boeken. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd met strikte inachtneming van de door de Franse autoriteiten uitgevaardigde sanitaire maatregelen.

Niet genoeg om Sherhazade gerust te stellen. De luchthaven van Nice bevestigde dat er dit weekend geen vluchten uit Marokko zullen aankomen. De moeder en haar drie kinderen zijn nog steeds niet zeker van hun terugvlucht. "Ik ga voor de zoveelste keer naar Royal Air Maroc," schreef ze wanhopig. Zij en haar kinderen verblijven nu bij familie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team