Zoeken

België: opheffing hoofddoekverbod als oplossing voor lerarentekort

1 november 2021 - 18:23 - Wereld

©

Nu in België onderwijskoepels opperen om mensen zonder diploma aan te werven om les te geven, wordt ook de vraag gesteld of het hoofddoekenverbod afgeschaft moet worden om het lerarentekort aan te pakken. Er zijn namelijk heel wat gediplomeerde docenten die moslima zijn en een hoofddoek dragen en daarom niet aan de bak kunnen in het onderwijs.

Op de website van de VDAB staan momenteel 3000 vacatures onder het trefwoord "leerkracht". Om dit enorme tekort aan te pakken worden nieuwe en oude ideeën uit de kast gehaald, zo stelden de onderwijskoepels donderdag zelfs voor om mensen zonder lerarendiploma voor de klas te zetten. En dat terwijl heel wat, als leerkracht afgestudeerde moslima’s met een hoofddoek, niets anders willen dan voor de klas staan.

Lees ook: Brusselse school in opspraak door vacature die vrouwen met hoofddoek uitsluit

Hoeveel dat er juist zijn is moeilijk te zeggen, "maar als we kijken naar de AP hogeschool in Antwerpen zijn er de afgelopen vijf jaar zeker al tientallen afgestudeerd. En dat is maar één hogeschool", zegt Yasmina Akhandaf aan VRT Nieuws. Ze is zelf leerkracht chemie op één van de weinige scholen waar de hoofddoek getolereerd wordt. "Het grootste probleem met het hoofddoekenverbod is dat je een vrij sterk signaal geeft aan heel veel potentiële onderwijstalenten die rondlopen", gaat Akhandaf verder. Steeds meer vrouwen beginnen niet eens meer aan de lerarenopleiding omwille van dat verbod.

Sarah Ouaamari is zo’n moslima die omwille van het hoofddoekenverbod haar droom op moest geven. "Ik heb eigenlijk altijd al heel graag leerkracht willen worden. Dat ligt mij heel erg, op verschillende manieren en op verschillende vlakken", vertelt ze. "Maar door het feit dat er een aantal jaar geleden een hoofddoekverbod is ingelast, heb ik de beslissing genomen om niet in het onderwijs te stappen. Ik vind het enorm ironisch en bijna hilarisch dat er nu een zwaar lerarentekort is, zowel in het middelbaar als lager onderwijs", gaat Ouaamari verder. "Er zijn zoveel moslima’s die les willen geven, die les kunnen geven. Ze zouden er heel goed in zijn, en het met heel veel passie doen. Maar ze mogen het niet omwille van hun hoofddoek."

Lees ook: België schrapt wet over hoofddoekverbod in rechtbanken

De Belgische grondwet waarborgt niet alleen neutraliteit, maar ook het recht op godsdienstvrijheid. "Men doet heel vaak alsof dat enkel en alleen wil zeggen dat je mag denken wat je wil denken, maar dat is eigenlijk niet waar" gaat Akhandaf verder. "Zowel in de Grondwet als in het Verdrag van de Rechten van de Mens staat heel duidelijk dat je het recht hebt om te denken wat je wil, maar ook om te praktiseren. Een hoofddoek dragen is een vorm van praktiseren, dus je mag tonen dat je moslim bent."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team