Zoeken

België schrapt wet over hoofddoekverbod in rechtbanken

26 september 2021 - 12:40 - Wereld

©

In België zal het dragen van een hoofddoek, een pet of nog een keppel niet meer verboden zijn in rechtbanken. De wet, daterend uit de negentiende eeuw, wordt geschrapt.

De wet wordt bijna niet meer toegepast. Rechters vragen niet meer aan toehoorders die een keppel of hoofddoek dragen om met ongedekte hoofd de rechtbank te betreden. Slechts één keer oordeelde een magistraat dat religieuze hoofdbedekkingen niet waren toegestaan in de rechtszaal.

Lees ook: Spanje: hoofddoek steeds normaler in publieke scholen

België werd in 2007 hierover tot de orde geroepen door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Een Joodse man had toen een klacht ingediend omdat hij in Antwerpen uit de zaal was gezet vanwege zijn keppeltje. Drie jaar geleden was België opnieuw door het Europese Hof veroordeeld voor een vergelijkbare zaak in verband met een hoofddoek.

In de negentiende eeuw was het zo dat mensen die een zitting wilden bijwonen, geen hoofddeksel mochten dragen, als teken van beleefdheid. In die tijd droegen mannen een hoge hoed of pet als onderdeel van hun dagelijkse outfit.

Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

Vincent Van Quickenborne, Belgische minister van Justitie, vraagt nu dat de wet wordt geschrapt. Het past niet meer bij de hedendaagse religieuze diversiteit. Het voorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team