Zoeken

Overwinning voor vrouwen met hoofddoek in België

13 december 2021 - 12:00 - Wereld

©

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia ijverde voor de aanpassing van het Gerechtelijk Wetboek om vrouwen met een hoofddoek toe te laten in Belgische rechtszalen.

Het betreft een wetsartikel uit de 19de eeuw, toen het dragen van een hoed zeer gebruikelijk was. Mensen die toen voor de rechter verschenen moesten dat met een onbedekt hoofd doen. In veel rechtbanken werd er reeds een uitzondering gemaakt voor hoofddoeken, maar bepaalde rechters vroegen vrouwen nog altijd om deze af te doen.

Lees ook: Brussel: studenten winnen zaak over dragen hoofddoek op school

België werd veroordeeld na een klacht hierover van een moslima in 2018 bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat deze praktijk in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Er werd toen een omzendbrief met informatie over deze veroordeling bezorgd aan alle hoven en rechtbanken in België. Maar "Unia bleef meldingen ontvangen, voornamelijk van moslimvrouwen die de hoofddoek dragen", zegt Els Keytsman, directeur van Unia in Knack. "Sommigen van hen deden hun hoofddoek af uit vrees dat dit anders een negatieve impact zou hebben op de eindbeslissing van de rechter. Dat is ontoelaatbaar."

Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk

Het centrum voor gelijke kansen heeft in maart 2019 aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van uitspraken van het Europees Hof, gevraagd om een wetswijziging. "Het Gerechtelijk Wetboek is nu eindelijk aangepast. Unia is verheugd over haar bijdrage aan deze vooruitgang op het gebied van de mensenrechten", besluit Keytsman van het gelijkekansencentrum.

Bladna.nl