Zoeken

Marokkaans-Belgische ’Tinder Swindler’ riskeert zes jaar cel

13 oktober 2022 - 23:00 - Wereld

©

De Belgische justitie eist zes jaar gevangenisstraf tegen Tinder-afperser Xenon S., een 27-jarige Belgische Marokkaan uit Deurne die in iets minder dan een jaar minstens 27 slachtoffers via sociale media maakte. Hij misleidde meisjes om naaktbeelden van hen te verkrijgen waarmee hij hen vervolgens kon afpersen.

Op sociale media ging Xenon S. door voor Jonas, een blonde succesvolle makelaar die op zoek was naar een partner. De profielfoto die hij op Tinder, Snapchat en Instagram gebruikte was van een kennis die daar niet van op de hoogte was. De verdachte bouwde in eerste instantie een vertrouwensband op met zijn jonge slachtoffers. "Hij vroeg om een spelletje te spelen. Zo vroeg hij om om de beurt een vraag te stellen. Gaandeweg werden zijn vragen en verzoeken meer seksueel getint. Als hij het gevoel had dat zijn slachtoffer mee ging in spel, vroeg hij de vrouwen om naaktbeelden te sturen. Eens hij de beelden in handen kreeg, had hij zijn slachtoffers in zijn macht", aldus de openbare aanklager in Het Belang van Limburg.

Lees ook: Organisatie opgerold wegens seksuele afpersing studentes in Safi

Het gedrag van Xenon S. veranderde vanaf het moment dat hij naaktbeelden in handen had, zijn toon werd angstaanjagend en zijn eisen werden buitensporig. Met de naaktbeelden als drukkingsmiddel vroeg hij vrouwen om zich te filmen terwijl ze zichzelf bevredigen. "Tegen mijn cliënt dreigde hij ermee om de foto’s naar haar familie en naar haar werkgever te sturen. Dan zei hij: Je gaat je werk verliezen", vertelde advocaat Wouter Smet. Het Openbaar Ministerie beschouwt de gedwongen seksuele handelingen als aanranding en verkrachting, ook al gebeurde de penetratie op afstand.

Bij één van de slachtoffers was de verkrachting wel fysiek. "Jonas eiste eerst een afspraak met mijn cliënte. Daarna zei hij dat hij geen tijd had en dat hij een vriend zou sturen. Hij dwong haar om seks met hem te hebben. Toen mijn cliënte liet merken dat ze daar niet van gediend was, begon hij opnieuw te dreigen", vertelde advocaat Jasper Baert. Zijn zogenaamde vriend begaf zich naar het huis van het slachtoffer en verkrachtte haar. "Na nauwelijks zes minuten vertrok hij weer, zonder iets te zeggen. Mijn cliënte kreeg even later een sms’je van Jonas, die vroeg hoe het was om seks te hebben met zijn vriend. Mijn cliënte is later tijdens het onderzoek te weten gekomen dat het Jonas zelf was, Xenon S. dus, die bij haar aan de deur stond", aldus Baert.

Lees ook: Slachtoffers seksuele intimidatie in Marokko: "Breek de stilte"

Het parket toonde tijdens de zitting een aantal filmpjes waarin de dader zijn slachtoffers bedreigde. "Doen wat je beloofd hebt of ik weet uw familie te vinden". Thibaud Delva, de advocaat van de verdediging, beschreef zijn cliënt als iemand met een problematische jeugd en een laag zelfbeeld. "Als zoon van een gemengd Marokkaans-Belgisch koppel werd hij gepest", zei meester Delva. "Voor de Belgen was hij een Marokkaan, voor de Marokkanen was hij een Belg." De gerechtspsychiater denkt dat de kans op seksuele agressie in de toekomst zeer groot is. Een uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 25 oktober.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team