Zoeken

Lichtpuntje voor Belgische Marc die al drie maanden vastzit in Marokko

6 maart 2022 - 21:00 - Marokko

©

De 57-jarige Belg Marc Moerman wordt sinds 6 december in Marokko vastgehouden op verdenking van seksueel misbruik. Hij zal binnenkort voor de rechtbank van Meknes verschijnen. Marokkaanse wetsdokters hebben de beschuldigingen van seksuele mishandeling van hun kinderen weerlegd.

Marc Moerman zit sinds 6 december in een Marokkaanse cel en zal volgende woensdag voor de rechtbank van Meknes verschijnen. Zijn Belgisch-Marokkaanse ex-vrouw deed aangifte van seksueel misbruik, net zoals zij in 2020 ook in België tevergeefs heeft geprobeerd. Het Gentse Hof van beroep veroordeelde haar toen tot een gevangenisstraf en Marc Moerman kreeg na hun echtscheiding de exclusieve uitoefening van het ouderlijk gezag over hun zoontje van 4 jaar toegekend.

Lees ook: Belg in Marokkaanse gevangenis na valstrik van ex-vrouw

De ex-vrouw legde het vonnis naast zich neer en vertrok in de zomer van 2020 naar Marokko. Eind 2021 reisde de vader van het 4-jarig jongetje naar Marokko om contact te leggen met de familie van zijn ex-vrouw, in de hoop zijn zoontje voor het eerst opnieuw te kunnen zien sinds 2020. Maar Moerman werd kort na zijn aankomst in Marokko gearresteerd en in hechtenis geplaatst. Zijn ex had een klacht ingediend voor ontvoering en verkrachting op minderjarigen, waarvan één jonger dan 8 jaar. Naast de kinderen uit haar eerste huwelijk, zou hij ook hun gemeenschappelijk zoontje herhaaldelijk misbruikt hebben.

De Belgische ingenieur kon zich niet meteen verweren, maar zijn advocaten hebben inmiddels een sterk dossier samengesteld waarmee ze willen aantonen dat de beschuldigingen vals zijn. "Wij hebben woensdag het verslag gekregen van de Marokkaanse wetsdokter, die door de rechter in Meknes is aangesteld om sporen van misbruik op de kinderen van onze cliënt op te sporen", zegt meester Mehdi Abbes. "Hij zegt dat geen enkele vaststelling in die richting wijst. Voor twee van de drie kinderen waarvan sprake is in de klacht. Voor het derde kind hebben wij al soortgelijke besluiten van een Belgische arts. Wij gaan dus meer dan ooit voor de vrijlating van meneer Moerman", zegt Abbes in Het Nieuwsblad.

"Het verslag van de wetsdokter, die door het plaatselijke parket is aangesteld, is natuurlijk van cruciaal belang. Maar wij hebben nog meer pijlen op onze boog. Wij hebben duidelijke aanwijzingen dat tegen onze cliënt valse verklaringen zijn afgelegd over het vermeende misbruik. Hij zou volgens de aanklacht één van die kinderen misbruikt hebben toen het amper 4 was, maar onze cliënt zag het kind pas twee jaar later voor het eerst. Het lijkt toch ook onwaarschijnlijk dat zijn ex gedurende de 15 jaar die zij samen hebben doorgebracht, nooit iets gemerkt zou hebben van het jarenlange misbruik van haar kinderen. En dat het verhaal van die verkrachtingen uitgerekend boven water komt op het ogenblik dat de moeder de echtscheidingsprocedure in gang zet, roept op z’n minst vragen op", verklaarde meester Abbes op de dag dat hij naar Marokko vertrok.

Lees ook: Marokkaan zit onterecht vier jaar in de gevangenis

"Wij hopen dat de bevindingen van de Marokkaanse experts de rechtbank in Meknes zullen overtuigen om meneer Moerman vrij te laten, zelfs onder voorwaarden", aldus meester Abbes. "Wij hopen ook dat België zijn gedetineerde onderdaan beter zal steunen dan tot dusver gebeurd is. Buurlanden als Frankrijk lijken op dit vlak heel wat actiever dan België, leerde een soortgelijk dossier onlangs. Meneer Moerman is in deze zaak een slachtoffer dat de uitvoering van een vonnis in zijn voordeel wil bekomen. Maar intussen zit hij wel al maanden in de gevangenis als verdachte."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team