Zoeken

Belasting: vereenvoudigde procedures voor Marokkaanse diaspora

9 mei 2024 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse regering heeft de administratieve procedures voor Marokkanen die in het buitenland wonen vereenvoudigd. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal wereld-Marokkanen dat hun belastingaangiften indient en hun fiscale verplichtingen nakomt, meldt Nadia Fettah, minister van Economie en Financiën.

De digitalisering en ontwikkeling van technologische diensten heeft het voor Marokkanen die in het buitenland wonen mogelijk gemaakt om vorig jaar 650.5812 aangiften elektronisch in te dienen. De invoering van deze procedures is bedoeld om "de moeilijkheden waarmee zij worden geconfronteerd te helpen overwinnen", aldus Nadia Fettah.

Lees ook: Nederland onderhandelt belastingverdrag met Marokko

Vorig jaar kwam meer dan 91% van de totale belastinginkomsten uit het buitenland. Er werden ruim vier miljoen certificaten elektronisch afgegeven in die periode. Wereld-Marokkanen genieten nu dezelfde voordelen als hun landgenoten die in Marokko wonen. Dit omvat bijvoorbeeld de vrijstelling van successierechten op onroerend goed in Marokko en de daaraan verbonden zakelijke rechten, tussen echtgenoten, ouders en kinderen, broers en zussen, of tussen voogden en de persoon onder voogdij.

Net als Marokkanen die in Marokko wonen, zijn Marokkanen uit het buitenland vrijgesteld van inkomstenbelasting op de winst die wordt behaald bij de overdracht van een onroerend goed of een deel van een onroerend goed in Marokko. Ze profiteren ook van een verlaging van de lokale belastingen op hun hoofdverblijfplaats.

Dankzij de vereenvoudigde procedures van de Marokkaanse belastingdienst kunnen wereld-Marokkanen hun aangiften elektronisch indienen en hun fiscale verplichtingen nakomen. Met deze technologie kunnen ze ook hun fiscale status raadplegen en hun certificaten downloaden, klachten indienen en de behandeling ervan volgen.

Lees ook: Belastingovereenkomst Marokko-OESO: regering stelt Marokkaanse diaspora gerust

Er is ook een fiscale gids voor de Marokkaanse diaspora opgesteld. Deze bevat alle informatie over de geldende belastingen en heffingen, evenals een lijst van de ontvangst- en begeleidingsbureaus voor de Marokkaanse diaspora die zijn opgericht binnen de regionale en provinciale belastingdiensten en de Hassan II Stichting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team