Zoeken

Marokkaanse diaspora investeert collectief in Marokkaans onroerend goed

19 juni 2024 - 18:30 - Marokko

©

Marokkaanse projectontwikkelaars hopen dat de terugkeer van Marokkanen die in het buitenland wonen en de voortzetting van het steunprogramma voor woningbouw de stagnerende markt nieuw leven in zullen blazen. De vraag naar onroerend goed is de laatste tijd gedaald door een teruglopende vraag, hoge financieringskosten en stijgende bouwkosten.

Projectontwikkelaars verwachten dat de vraag zal toenemen door de terugkeer van de Marokkaanse diaspora tijdens de zomermaanden. Ook de voortzetting van het programma voor directe steun bij de aankoop van woningen, dat ook openstaat voor de Marokkaanse diaspora, biedt kansen. De stabiliteit van de rentetarieven op hypotheken en woningfinanciering, inclusief participatieve financiering zoals de "Mourabaha"-producten, speelt hierbij ook een rol.

Lees ook: Rapper Gims start luxueus vastgoedproject in Marrakech

Volgens Nabil Nour, vastgoeddeskundige en makelaar in Casablanca, is de vraag naar woningen niet seizoensgebonden. Marokkanen die in het buitenland wonen gebruiken de zomer vooral om prijzen te vergelijken en stellen de aankoop vaak uit tot een later tijdstip. Steeds vaker kopen ze woningen als belegging om te verhuren of door te verkopen. Marokkanen die met name die in Europa en Canada wonen, investeren ook steeds vaker collectief in de aankoop van grond en de bouw van woningen in Marokko. Dit doen ze via groeperingen die vergelijkbaar zijn met die van woningbouwcoöperaties. De hoge inflatie in hun woonlanden motiveert hen om te investeren in Marokkaans onroerend goed om de waarde van hun spaargeld te behouden. Hierdoor is er een toenemende vraag naar duurdere woningen.

Lees ook: Veranderingen voor verkoop vastgoed in Marokko

Een van de factoren die de Marokkaanse diaspora aantrekken, is de "onmiddellijke levering" van woningen. Vooral in de steden Casablanca en Marrakech is er veel vraag naar appartementen die direct bewoonbaar zijn. Voor Marokkanen die tijdens de "Marhaba"-operatie naar Marokko komen, is de directe sleuteloverdracht een extra garantie tegen oplichting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team