Zoeken

Belastingfraude kost Marokkaanse staat ruim miljard dirham

10 april 2024 - 16:00 - Economie

©

De Marokkaanse staat verliest jaarlijks tussen 1 en 1,2 miljard dirham door btw-fraude. Dat onthulde Younes Idrissi Kaitouni, de directeur-generaal van de Belastingdienst (DGI), tijdens de presentatie van zijn strategisch plan voor de periode 2024-2028.

De DGI heeft al maatregelen genomen om de fraude te bestrijden die de staat grote verliezen bezorgt. Kaitouni benadrukt dat de DGI werkt aan een eenvoudig en coherent belastingstelsel, zodat alle belastingplichtigen hun fiscale verplichtingen zonder problemen kunnen nakomen. Tegelijkertijd zal de DGI de strijd tegen belastingfraude verder intensiveren. Daartoe zal de dienst zich inzetten voor de integratie van informele operatoren in de formele economie.

Lees ook: Marokkaanse boeren in vizier belastingdienst

Het nieuwe strategisch plan van de DGI heeft als doel om belastingplichtigen de toegang tot de belasting te vergemakkelijken. Het plan is gebaseerd op zes pijlers, waarvan een van de belangrijkste de versterking van de inning van belastingmiddelen is. "Door de strategische prioriteiten van de DGI af te stemmen op haar missie, visie en waarden, schetst het plan 2024-2028 de routekaart voor de planningsperiode om de gestelde doelstellingen en verwachte resultaten te bereiken", aldus Kaitouni in een interview met L’Économiste.

De eerste pijler richt zich op het identificeren van fraudeurs en het aanspreken van de belastingplichtige die in overtreding is. Het doel is om de betrouwbaarheid en volledigheid van het belastingregister te verbeteren. De tweede pijler beoogt het versterken van de vertrouwensrelatie en het bevorderen van het fiscaal burgerschap. Hiervoor zullen sensibiliseringsacties worden gevoerd. De derde pijler is gericht op de consolidatie van de rechtszekerheid en de versterking van de aanwezigheid van de DGI op het internationaal fiscaal toneel.

Lees ook: Marokkanen, vergeet niet om de belastingen te betalen!

De overige pijlers richten zich op de versterking van de capaciteiten van de DGI, in termen van kwaliteitsvolle menselijke middelen en aangepaste structuren, om een voorbeeldige, efficiënte en effectieve werking te garanderen. "Bij gebrek aan het aangenaam maken van de belasting, laten we ons best doen om het gemakkelijk en toegankelijk te maken", aldus de directeur-generaal van de Belastingdienst. Hij benadrukte de nieuwe dynamiek van begeleiding en advisering van belastingplichtigen om te voorkomen dat ze in de valkuilen van tussenpersonen trappen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team