Zoeken

Marokkaanse diaspora: belastingvrijstelling, hoe werkt het?

6 augustus 2023 - 13:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen en op bezoek zijn in Marokko, kunnen aanspraak maken op een specifieke belastingteruggave voor aankopen die in het koninkrijk werden gedaan. De laatste gids van de Marokkaanse douane geeft essentiële details over dit onderwerp.

Voorwaarden voor BTW-vrijstelling

De BTW-vrijstelling is beschikbaar voor aankopen zonder commercieel karakter die bedoeld zijn om in het buitenland te worden gebruikt. Deze mogelijkheid geldt voor goederen die op dezelfde dag bij dezelfde verkoper zijn gekocht en waarvan het bedrag gelijk aan of hoger is dan 2000 dirham, inclusief BTW.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: overzicht boetes voor overschrijden tijdelijke toelatingstermijn auto

Uitsluitingen

Belangrijk om te weten is dat sommige producten zijn uitgesloten van deze vrijstelling. De lijst omvat:

• Voedingsproducten (vast en vloeibaar)
• Bewerkte tabaksproducten
• Medicijnen
• Ongezette edelstenen
• Wapens
• Particuliere vervoermiddelen, evenals hun uitrusting en bevoorrading
• Culturele goederen

Procedure

Om in aanmerking te komen voor een BTW-vrijstelling, moeten wereld-Marokkanen vóór ze aan boord gaan van het vliegtuig of de boot, de gekochte goederen aan de douanediensten presenteren. De benodigde documenten zijn de factuur die bij de aankopen hoort en een verkoopformulier in drievoud, verstrekt door de verkoper.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: invoer vreemde valuta, wat je moet weten

Teruggave

Om de terugbetaling te krijgen moet het verkoopformulier voorzien van het stempel van de douane, aan de belastingvrijstellingsdienst worden gepresenteerd, dit in een periode van maximaal drie maanden vanaf de aankoopdatum van de goederen.

De belastingvrijstelling aan de grens is een interessante mogelijkheid voor Marokkanen die in het buitenland wonen tijdens hun bezoeken aan Marokko. Zij moeten echter op de hoogte zijn van de criteria en uitzonderingen, en de procedure zorgvuldig volgen om ervan te profiteren. Bijzondere aandacht voor de details kan helpen om van dit fiscale voordeel te genieten en te besparen op aankopen die in het koninkrijk zijn gedaan.

Bladna.nl