Zoeken

Belastingovereenkomst Marokko-OESO: regering stelt Marokkaanse diaspora gerust

20 april 2024 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse minister van Economie en Financiën, Nadia Fettah, heeft gereageerd op de onrust onder Marokkanen die in het buitenland wonen over de mogelijke uitwisseling van hun bankgegevens met de OESO. Fettah benadrukt dat de overeenkomst tussen Marokko en de OESO over de automatische uitwisseling van fiscale gegevens "niet in werking zal treden".

De minister reageerde hiermee op een parlementaire vraag van Mohamed Lamkhantar van de MP-partij. Fettah roept Marokkanen die in het buitenland wonen wel op om "hun verschillende inkomsten aan te geven in hun gastlanden, niet op basis van internationale verdragen, maar volgens de systemen die in elk land worden gevolgd, die mogelijk vereisen dat ze hun buitenlandse rekeningen aangeven", meldt Al Akhbar.

Lees ook: Oproep om uitwisseling belastinggegevens Marokkaanse diaspora te stoppen

Volgens de minister heeft de overeenkomst "geen betrekking op onroerend goed, maar beperkt zich tot informatie over de financiële rekeningen van niet-ingezetenen om deze uit te wisselen met de autoriteiten van de gastlanden voor fiscale doeleinden". Fettah benadrukt ook dat de bescherming van persoonsgegevens gewaarborgd is door artikel 214 van de Algemene Fiscale Code (CGI), met de wijzigingen aangebracht door artikel 6 van de Begrotingswet 2020.

Lees ook: Marokkaanse diaspora vs OESO: Marokko start fiscale heronderhandelingen

Eerder ontkende de Marokkaanse belastingdienst (DGI) al geruchten dat Marokko bankgegevens van de Marokkaanse diaspora had gedeeld met andere landen. In 2023 verzekerde Mustapha Baitas, woordvoerder van de regering van Aziz Akhannouch, dat "geen enkel recht van Marokkanen, waar ter wereld ze zich ook bevinden, in het gedrang zal komen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team