Zoeken

Spanjaard veroordeeld voor verspreiden fake news over Marokkaan

10 november 2022 - 15:00 - Wereld

©

De rechtbank in Barcelona heeft dinsdag een Twittergebruiker veroordeeld voor het publiceren van een valse video die werd toegeschreven aan een Marokkaanse minderjarige. Het gaat om een aanranding die in werkelijkheid in China had plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 6480 euro.

In deze zaak van discriminerend "fake news" tegen een minderjarige, werd de beklaagde schuldig bevonden aan inbreuk op de fundamentele rechten en vrijheden. Naast de video over de minderjarige Marokkaan had hij al andere xenofobe uitlatingen en racistische symbolen op zijn Twitter account gepost, meldt 20minutos.

Lees ook: Duitsland: dorp koopt alle bier om neo-nazi festival te dwarsbomen

De verdachte werd "gedreven door zijn vijandigheid en afwijzing jegens migranten van Marokkaanse afkomst". Hij poste de video op 1 juli 2019 omdat die volgens hem overeenstemde met een verkrachting die enkele dagen eerder in Canet de Mar (Barcelona) had plaatsgevonden, stelde het Openbaar Ministerie in de aanklacht.

"Hier is de video van de minderjarige Marokkanen uit Canet de Mar, aan wie we een beetje zullen schenken tot ze 23 jaar oud zijn, de kinderen van Pedrito Piscinas... Deze gekken en kuddes Marokkanen zullen niet in de media verschijnen", twitterde de beschuldigde bij de video. Het filmpje van 45 seconden is bijna 22.000 keer bekeken.

Lees ook: Italië: Marokkaan verslaat bokser met nazi-tatoeages (video)

De video had überhaupt niets te maken met de verkrachting in Canet de Mar. Het ging om een video van een gewelddadige aanval op een vrouw in China. De Chinese autoriteiten hebben deze video verspreid om met behulp van burgers de dader te identificeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team