Zoeken

Bazen Sebta klagen over Marokkaanse handelsblokkade

18 september 2022 - 07:00 - Economie

©

Het ondernemingsverbond van Sebta (CECE-CEOE) toont zich bezorgd over de toekomst van de handelsdouane en de "voortdurende schendingen" door Marokko. Het koninkrijk past zijn reisregels namelijk niet toe op Marokkaanse toeristen die de autonome stad bezoeken.

Vorige week, tijdens een ontmoeting via videoconferentie met Europees Parlementslid Jordi Cañas, vroegen de werkgevers van Sebta om zijn medewerking bij het in kaart brengen van de potentiële markt. Hiervan zouden ondernemers in de autonome stad kunnen profiteren als zij visa zouden krijgen die worden afgegeven door Europese consulaten in Tetouan en Tanger. Deze informatie is "essentieel om te weten wat het economische alternatief zou zijn voor de bedrijven indien de visumvrijstelling zou worden afgeschaft. Dit zou gevolgen hebben voor een potentiële klantenkring van ongeveer 450.000 inwoners van de aan Sebta grenzende provincies".

Lees ook: Marokko en Spanje onderhandelen over douane Sebta

Cañas wees erop dat heeft geprobeerd te weten te komen waarom Marokko geen goederen uit Sebta en Melilla op zijn grondgebied toelaat. Hij vroeg zich ook af of dit in strijd is met de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko en met de samenwerkings- en nabuurschapsovereenkomsten. Er werd hem echter meegedeeld dat "noch Spanje, noch enige andere EU-lidstaat de Commissie problemen heeft voorgelegd in verband met douanecontroles of de uitvoer van goederen uit de Europese Unie naar Marokko".

De huidige regels voor reizigers, die kunnen worden bekeken op de Marokkaanse douanewebsite, laten een Marokkaanse inwoner die terugkeert van een reis in het buitenland toe om geschenken of souvenirs ter waarde van in totaal 2000 dirham mee te nemen zonder douaneaangifte, formaliteiten of belastingen. Parlementslid Jordi Cañas riep de Europese Commissie op om Sebta en Melilla te beschermen in haar betrekkingen met Marokko en Algerije. "Natuurlijk moeten we goede nabuurschapsbetrekkingen met Noord-Afrika onderhouden, maar daarvoor is het nodig dat verbintenissen worden nagekomen", bekritiseerde Cañas voor de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Lees ook: Marokko en Spanje bespreken handelsdouane in Sebta

"Maar hoe moeten we onze burgers uitleggen dat we deze betrekkingen moeten aanhalen als deze landen de overeenkomsten die we met hen hebben schenden?", voegde hij eraan toe. Het Europarlementslid had begin juni een verslag ingediend bij het Europees Parlement waarin hij opriep om de twee autonome steden te laten toetreden tot de Europese Unie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team