Zoeken

Spanje schrapt opname Sebta in Schengen-regio

27 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

Spanje ziet af van de opname van Sebta in het Schengengebied. De regering van Pedro Sánchez beloofde deze optie in december 2021 te laten onderzoeken, naar aanleiding van de massale aanval van migranten in de autonome stad in mei van hetzelfde jaar.

Spanje heeft die optie nu geschrapt uit zijn strategisch plan voor de economische ontwikkeling van Sebta, meldt Europa Press. Marokkanen uit Tetouan en Fnideq die de autonome stad willen binnenkomen, moeten wel over een visum beschikken. Vóór de sluiting van de grens waren de inwoners van deze twee Marokkaanse steden vrijgesteld van visa.

Lees ook: Marokko "bezet" niemandsland bij Melilla, Spanje huivert

Isabel Rodríguez, de woordvoerster van de regering, kondigde het nieuws dinsdag aan bij het verlaten van de Raad van Ministers. Juan Vivas, de voorzitter van de autonome stad, is voorstander van de opname van Sebta in het globale veiligheidsplan voor Sebta en Melilla. Hij vroeg de regering afgelopen woensdag om naast de geplande commerciële douane, ook een visumplicht in te voeren voor mensen die via de Tarajal-grens binnenkomen.

Lees ook: NAVO weigert Sebta en Melilla te beschermen bij aanval door Marokko

Marokko heeft altijd aanspraak gemaakt op de twee autonome steden, maar de claim werd opgeschort na de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara. In de afgelopen dagen werd de aanspraak echter herhaald in een brief aan de Verenigde Naties, waarin Marokko stelt dat het geen landgrens heeft met Spanje. Premier Pedro Sanchez en zijn regering hebben hier inmiddels op gereageerd door opnieuw te bevestigen dat de twee steden Spaans zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team