Zoeken

Ayoub El Khazzani: "Ik zweer dat ik me schaam voor wat ik heb gedaan"

11 december 2022 - 11:00 - Wereld

©

De Marokkaan Ayoub El Khazzani, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor zijn rol in de aanslag op de hogesnelheidstrein Thalys van Amsterdam naar Parijs in 2015, zegt in hoger beroep voor het Hof van Assisen in Parijs dat hij zich schaamt.

"Heb ik spijt van wat ik heb gedaan? Hoe kun je verwachten dat ik er geen spijt van krijg. Ik schoot op een man die ik in de rug raakte met een kogel die bij zijn nek uitkwam. Ik had veel geluk dat hij niet stierf," zei Ayoub El Khazzani op de laatste dag van zijn hoger beroep. "En alle slachtoffers die ik in die trein heb geterroriseerd - hoe kun je verwachten dat ik daar geen spijt van heb? Deze mensen hebben me niets gedaan. En mijn familie ook, zij zijn de slachtoffers," verklaarde de 33-jarige Marokkaan. Hij steltde dat hij zich schaamde voor wat hij had gedaan. "Het spijt me, ik verontschuldig me bij alle personen. Ik schaam me. Ik zweer dat ik me schaam voor wat ik heb gedaan."

Lees ook: Levenslang geëist voor Thalys-terrorist Ayoub El Khazzani

Toen Ayoub El Khazzani donderdagochtend zijn box binnenstapte voor de Parijse jury, nam hij een heel ander standpunt in dan in 2020, meldt Ouest France. Hoewel hij wroeging had, zou de aanslag nog meer schade hebben veroorzaakt zonder "het heldhaftig optreden van de treinreizigers en het verkeerd omgaan met de munitie. Zijn moorddadige opzet staat buiten kijf," zei de procureur-generaal. "El Khazzani mag de kans niet krijgen om te herhalen wat hem toen niet lukte."

Lees ook: Thalys-aanval: familie El Khazzani smeekt rechtbank om tweede kans

Op 21 augustus 2015 stapte de verdachte met een Kalasjnikov, een pistool, een stanleymes en bijna 300 kogels op een Thalys van Amsterdam naar Parijs. Hij werd overmeesterd door passagiers, waaronder Amerikaanse mariniers die met verlof waren. De twee soldaten raakten ernstig gewond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team