Zoeken

Marokkaanse verdachte Thalys-aanslag riskeert levenslang

18 november 2020 - 20:20 - Wereld

©

Afgelopen maandag is in de rechtbank van assisen in Parijs het proces tegen de Marokkaanse Ayoub El Khazzani begonnen. Hij wordt aangeklaagd voor een poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Naast El Khazzani staan er nog drie andere verdachten terecht in het proces over de verijdelde aanslag op een Thalys-trein van 21 augustus 2015. De andere drie beklaagden zijn Mohamed Bakkali en Bilal Chatra, die logistieke diensten zouden hebben verleend aan de hoofdverdachte, en Redouane El Amrani die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de aanslag zelf, meldt persbureau AFP.

De verijdelde aanslag vond aan het einde van de middag plaats op vrijdag 21 augustus 2015. Toen de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs net de grens tussen België en Frankrijk gepasseerd was, kwam de 25-jarige El Khazzani met ontbloot bovenlijf uit een van de toiletten tevoorschijn. Hij was gewapend met een Kalasjnikov, een automatisch vuurwapen en een mes. Een passagier probeerde hem te overmeesteren door hem tegen een deur aan te gooien en vervolgens zag een andere reiziger, Mark Moogalian, kans om hem de Kalasjnikov te ontfutselen. Daarop werd Moogalian door de verdachte in zijn rug geschoten met het automatische wapen, waardoor El Khazzani de Kalasjnikov weer kon bemachtigen.

De aanslag werd definitief gesmoord door drie Amerikaanse militairen, Anthony Sadler, Aleksander Skarlatos en Spencer Stone, die de schutter met succes wisten te overmeesteren. El Khazzani heeft herhaaldelijk ontkend dat hij de aanslag zou hebben gepleegd. In mei 2015 sloot hij zich aan bij Daesh in Syrië. In de zomer was hij met zijn sponsor, Abdelhamid Abaaoud, naar Europa gereisd. De Belgische Abaaoud zou na deze mislukte aanslag nog de jihadistische cel aansturen die de aanslagen van 13 november in Parijs zou plegen. Kort na deze aanslagen werd hij doodgeschoten door de Franse politie tijdens een poging om hem in te rekenen.

De advocaat van El Khazzani heeft tijdens de hoorzitting gezegd dat zijn client tot inkeer is gekomen en dat hij in de gevangenis is gederadicaliseerd. Er hangt de Marokkaan een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Op 17 december volgt de uitspraak in dit proces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team