Zoeken

Levenslang geëist voor Thalys-terrorist Ayoub El Khazzani

16 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Sinds 16 november staan voor een speciaal assisenhof in Parijs vier mensen terecht voor de mislukte aanslag op de Thalys Amsterdam-Parijs. De 31-jarige Marokkaan Ayoub El Khazzanni heeft daarbij alle feiten erkend, de Franse aanklager eist levenslang voor hem. Tegen drie handlangers zijn celstraffen van acht tot dertig jaar cel geëist.

Schutter Ayoub El Khazzani stapte op 21 augustus 2015 zwaarbewapend uit een toilet in de trein. De Amerikaanse passagier Mark Moogalian greep in door zijn AK47-geweer af te pakken, waarna El Khazzani met een pistool begon te schieten. Hij verwondde de Amerikaan, maar werd vervolgens ontwapend door drie andere Amerikanen die aan het backpacken waren.

Voor hun ingrijpen kregen de Amerikanen de hoogste Franse nationale onderscheiding, de Nationale Orde in het Legioen van Eer.

El Khazzani werd aangestuurd door Abelhamid Abaaoud, de coördinator van de Daesh-cel die de aanslagen in Frankrijk en België pleegde in 2015 en 2016. Hij had genoeg munitie bij zich om 300 mensen te doden en moest zich verantwoorden voor "poging tot moorden met een terroristisch opzet" en "terroristische bendevorming".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team