Zoeken

Thalys-aanval: familie El Khazzani smeekt rechtbank om tweede kans

4 december 2020 - 19:00 - Wereld

©

De familie van Ayoub El Khazzani, die verdacht wordt van het plegen van een terroristische aanslag, pleit in de rechtszaal voor een milde straf. Zij kennen vooral de zachtaardige kant van de verdachte.

In augustus 2015 mislukte een terroristische aanslag in een Thalys-trein tussen Parijs en Amsterdam. Voor deze poging zijn vier verdachten gearresteerd. De Marokkaanse Ayoub El Khazzani zou op iemand hebben geschoten. Twee mensen raakten tijdens deze aanslag gewond. El Khazzani wordt met drie anderen verdacht van poging tot moord met een terroristisch motief en lidmaatschap bij een terroristisch netwerk.

Familieleden hopen dat de man een milde straf krijgt. Zijn moeder en zussen komen aan het woord. Zijn zus Oumaima biedt allereerst haar excuses aan de gewonden aan. Zij beschrijft haar broer als iemand die geen problemen veroorzaakt, meldt website 20minutes. Volgens de website was Khazzani een bekende van de politie in Spanje.

Zijn moeder vraagt in tranen of er geen rekening gehouden kan worden met het feit dat er geen doden zijn gevallen en hoopt dat daarom de straf lager zal zijn. Ook wist de vrouw niet dat haar zoon op iemand had geschoten tijdens de aanslag. Ze bood daarop eerst haar excuses aan de slachtoffers aan en zei vervolgens dat ze niet gelooft dat haar zoon heeft geschoten.

In 2015 zou de toen 26-jarige Khazzani onder invloed hebben gestaan van Abdelhamid Abaaoud, toen leider van een terroristische cel in België en Frankrijk.

De familieleden vertelden wat meer over het leven van El Khazzani. Zijn zus Salma zegt dat haar broer vroeger veel werkte en aardig is. Ze vindt het onbegrijpelijk dat hij in een dergelijk situatie is terechtgekomen. "We zijn opgevoed met het idee dat je goed moet zijn voor anderen", aldus de zus. "Hij werd soms boos, maar nooit agressief."

De verdachte werd in Marokko geboren en leefde daar tot aan zijn achttiende. In 2007 verhuisde het gezin naar Spanje. El Khazzani heeft vijf broers en zussen. Zijn zus Oumaima vertelt dat ze opgroeiden in een warm en liefdevol gezin. "In Spanje hadden we een normaal leven," vertelt zijn zus.

De Spaanse autoriteiten kennen een ander beeld van de nu 31-jarige verdachte. Zij hebben aangegeven dat ze hem langer in het vizier hadden. In Spanje riep hij samen met zijn broer Imran, jongeren in de moskee op om in Syrië te gaan strijden. Zijn moeder zegt dat hij zoiets nooit zou doen. Ook zijn zus Oumaima herkent zich niet in het verhaal. "Als hij zoiets had gezegd, dan zouden we nooit hebben toegelaten dat hij daarnaartoe zou reizen," aldus de zus.

Ook Salma biedt eerst haar excuses aan de slachtoffers aan alvorens om en milde straf te vragen aan de rechtbank. Volgens haar verdient iedereen een tweede kans in het leven en maakt iedereen fouten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team