Zoeken

Valselijk beschuldigde Marokkaan moet Frankrijk verlaten

4 januari 2023 - 19:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man die samen met andere migranten in december 2021 in het park van Bercy in Parijs met een zwaard werd aangevallen, is het doelwit geworden van een OQTF-maatregel (verplichting om het Franse grondgebied te verlaten).

De feiten dateren van 8 december 2021. In een migrantenkamp in Bercy Park, in het 12e arrondissement van Parijs, werden een Marokkaanse man en anderen migranten om 7 uur ’s ochtends aangevallen door de 60-jarige William M., gewapend met een zwaard van een meter lang. "Dood aan migranten", schreeuwde de aanvaller. Hij "begon tenten te verscheuren en er ontstond een gevecht met de vluchtelingen", aldus Kerill Theurillat, directeur van de Parijse vereniging Utopia56, actief is in het kamp waar ongeveer vijftig mensen wonen, schrijft Le Monde.

Lees ook: Marokkaan kritiek na gewapende aanval in Marbella

De bewoners van het kamp overmeesterden vervolgens de 60-jarige man. De politie kwam ter plaatse en arresteerde hem en alle personen die bij het geweldsincident betrokken waren. Vier van de vijf aangevallen personen, behalve een minderjarig kind, werden zelfs 48 uur in hechtenis genomen. "Na hun hechtenis vertelden ze ons dat ze geen verzorging hadden gekregen of toegang hadden gehad tot een vertaler. Blijkbaar zijn ze niet eens echt ondervraagd," vertelt Cloé Chastel van de vereniging Aurore, die die dag aanwezig was in Bercy Park.

Na hun plaatsing in politiebewaring werden ze allen voorgeleid aan een onderzoeksrechter vanwege "georganiseerd bendegeweld". Dankzij het werk van de verenigingen en de door de rechtbank aangewezen advocaten, werden de slachtoffers vrijgelaten en kregen de status van getuigen, behalve een Marokkaanse man die illegaal in Frankrijk verbleef. Hij moet nu het Franse grondgebied verlaten en wordt beschuldigd van het plegen van "vrijwillig geweld met een wapen in groepsverband". Volgens getuigen heeft hij echter enkel gebruik gemaakt van een tak om zich te verdedigen tegen de aanvaller met zijn zwaard.

Lees ook: Spanje: celstraf voor racistische aanval op Marokkaan

De politie en het openbaar ministerie lijken het gevaar van de aanvaller te hebben onderschat en de slachtoffers discriminerend te hebben behandeld, want een jaar later heeft hij een ander misdrijf gepleegd. Hij wordt namelijk beschuldigd van de moord op drie Koerden in de rue d’Enghien in Parijs op vrijdag 23 december.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team