Zoeken

Asya (5) overleefde grote brand in Schilderswijk

28 juni 2021 - 10:00 - Wereld

©

In de nacht van 20 mei 2021 kreeg de brandweer van Den Haag een melding van een brand in een woning in de Wouwermanstraat. De brand in de Schilderswijk breidde zich snel uit naar omliggende woningen en de El Fath moskee in het woningblok. De brand vernielde ook het huis van de vijfjarige Asya, haar kamer met hartjesbehang is helemaal verwoest. Ouders en leerkrachten zamelden geld in om haar te helpen.

Kim Warners, directeur van basisschool De Buutplaats in de Schilderswijk, moest meteen aan Asya denken toen ze de volgende ochtend vernam dat er een grote brand was in een appartementencomplex in de Wouwermanstraat. "We waren geschokt op school en beseften meteen dat er één leerling van ons woont: Asya", zegt Warners in het AD. Samen met haar team ging de directeur naar de Wouwermanstraat om Aysa op te zoeken. Ze schrok van de enorme puinhoop die ze daar zag.

Lees ook: Grote brand in woonwijk en moskee in Den Haag

"We waren gestikt in de rook als ik niet wakker was geworden door het lawaai dat het vuur maakte", zegt de moeder van Asya. Dan hadden ze niet meer op tijd kunnen vertrekken. Ze sliepen die nacht alle twee in het kamertje van Asya dat net opnieuw was ingericht, met een hartjesbehang en een stapelbed. "Ik hoorde ’s nachts een vreemd geluid en ben naar buiten gaan kijken. Het balkon van mijn buurvrouw schuin boven stond al in lichterlaaie en de brand kwam onze kant op. Ik heb Asya vastgepakt, heb mijn telefoon mee gegrist en ben naar buiten gerend."

Ze raakten alles kwijt en zijn nog steeds in afwachting van een andere woonruimte. "Mama, naar welk huis gaan we eigenlijk?, vraagt Asya me. We mochten vorige week samen even in ons nu stinkende en schimmelende huis. Als een soort afscheid. Asya pakte een doos en begon er kletsnat speelgoed in te doen. Ik heb het haar maar laten doen." Net als 40 andere getroffen bewoners wachten Asya en haar moeder op een woning. Tot eind deze maand verblijven ze in een logeerhuis. Asya’s moeder heeft hoop dat het goed gaat komen. "Maar niets is zeker, horen we steeds. Ik heb niet eens geprobeerd zelf een ander huis te zoeken. Als de gemeente dat al niet lukt, hoe moet mij dat als particulier lukken?"

De school van Asya zamelde in een recordtijd het bedrag van 2319 euro in om de toekomstige kamer van het meisje net zo mooi in te richten als in de Wouwermanstraat. "Ik wil weer hartjesbehang en een stapelbed", zegt Aysa, die de hele tijd zeer rustig is gebleven. "Die klap gaat nog komen", denkt haar moeder. "Er is nu zoveel te regelen, te zorgen dat Asya hier elke dag op school komt en zoveel onzekerheden. Als we een ander huis hebben, dan komt het besef wat we allemaal hebben meegemaakt. Daar ben ik wel bang voor."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team