Zoeken

Arabische universiteit roept op tot boycot Nederland

28 januari 2023 - 14:00 - Wereld

©

De Al-Azhar universiteit in Egypte, hét centrum van de soennitische Islamitische leer en van het Arabisch, vraagt alle moslims in de wereld om Zweedse en Nederlandse producten te boycotten. De oproep tot boycot is een reactie op het verscheuren van de Koran door Pegida in Nederland afgelopen weekend, en het verbranden van de Koran door de extreemrechtse Deens-Zweedse activist Rasmus Paludan in Zweden.

Edwin Wagensveld van Pegida was ook van plan om de Koran te verbranden, maar hij kreeg daarvoor geen toestemming van de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Daarom opteerde hij afgelopen zondag voor de verscheuring van de Koran, terwijl hij op een tweede Koran stond en de verscheurde bladzijden vertrapte, schrijft het AD.

Lees ook: Voorman Pegida verscheurt Koran bij Tweede Kamer

De zeer invloedrijke Al-Azhar universiteit noemt de acties misdrijven tegen moslims en is van mening dat een boycot van Nederlandse en Zweedse producten een gepaste reactie is op regeringen "die barbaarse misdaden beschermen onder de immorele vlag die zij vrijheid van meningsuiting noemen".

Lees ook: Marokko veroordeelt Koranverbranding in Zweden

Burgemeester Van Zanen zag echter geen reden om de demonstratie van Pegida te verbieden. "Ik heb de wettelijke taak om het grondwettelijk vastgelegde recht op vrije meningsuiting en demonstratie te faciliteren. Dit recht kan uitsluitend worden beperkt bij dreigende wanordelijkheden, gevaar voor de gezondheid of ernstige verkeersproblemen. De inhoud van een demonstratie mag bij deze afweging geen rol spelen, ook niet als die als aanstootgevend, schokkend of beledigend kan worden ervaren. Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er voor, tijdens of na een demonstratie sprake is van strafbare feiten waartegen moet worden opgetreden", zegt hij in het AD.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team