Zoeken

Hoe een Nederlandse extreem-rechtse politicus zich tot de islam bekeerde

22 februari 2023 - 13:00 - Wereld

©

Joram Van Klaveren, een voormalig extreemrechts parlementslid en rechterhand van de islamofobe politicus Geert Wilders, vertelde onlangs over zijn bekering tot de islam.

Van Klaveren werd in 1979 in Amsterdam geboren, in een zeer vroom christelijk gezin, vertrouwt hij toe aan het Anadolu Agency. Vanaf zijn jeugd begon hij te "twijfelen" aan de christelijke theologie. "Bijvoorbeeld over de Drie-eenheid was ik soms een beetje in de war. Als ik bad, vroeg ik me af: ’Bidden we tot Jezus Christus, God de Vader of de Heilige Geest?’ Ik wist niet hoe het zat", zei Klaveren in een interview met het medium. Eenmaal op de universiteit ging hij op zoek naar antwoorden op zijn vragen over het christendom.

Lees ook: Joram van Klaveren heeft spijt van tijd als antimoslim PVV-Kamerlid

In die periode vonden de terroristische aanslagen van 11 september 2001 plaats. Drie jaar later, in 2004, werd de beroemde Nederlandse filmmaker Theo Van Gogh vermoord door een vermoedelijke jihadist. "Dus ik dacht: ’Oké, al die mensen zijn gek, ik moet iets doen’", aldus Van Klaveren. Hij sloot zich daarom aan bij de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders. Hij besloot in 2014 ook een boek te schrijven om "mensen te waarschuwen" voor moslims, legt hij uit. "Ik dacht dat de islam het grootste gevaar was in Nederland en ook in Europa en eigenlijk de hele wijde wereld."

Datzelfde jaar stapte hij uit de partij na een discussie met de partijvoorzitter over Marokkanen in Nederland. "Wilders zei op een bijeenkomst dat hij minder Marokkanen in Nederland wilde. En hij vroeg aan de menigte: willen jullie meer of minder? En iedereen begon te schreeuwen minder, minder, minder, minder." Hij en Wilders hadden daar ruzie over en hij verliet de partij, omdat "ik toen nog heel anti-islam was, maar niet per se anti-België of anti-Congo of anti-Marokkaan."

Lees ook: Nederland: ex PVV’er en islamcriticus Joram van Klaveren bekeert zich tot de islam

"Ik maakte een vergelijking tussen het concept van God in het christendom en in de islam en uiteindelijk zei ik tegen mezelf, nou, wat moslims geloven is een beetje logischer dan wat christenen geloven," zegt Van Klaveren. Hij benaderde de Engelse academicus Abdal Hakim Murad (Timothy John), ook een bekeerling tot de islam. Murad raadde hem aan om een aantal boeken over de islam te lezen. "Natuurlijk is er maar één islam, zegt hij. Maar ik zag eerst de islam van de oriëntalisten, de westerlingen, de niet-moslims en later zag ik de islam zoals die ’echt’ is," zegt hij.

Bladna.nl