Zoeken

Arabische lessen niet gewaardeerd in België

1 januari 2023 - 08:00 - Wereld

©

Arabische lessen in Molenbeek worden niet gewaardeerd door de voorzitter van de partij Vooruit, Conner Rousseau. Hij eist dat de omstandigheden in deze wijken worden verbeterd door te investeren in taal, kinderopvang en onderwijs omdat hij "er zich niet thuis voelt".

De voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, zei in een controversieel interview in april van dit jaar dat hij zich "niet meer thuis voelt" in Molenbeek. "Vanwege het gebrek aan leraren in Brussel geeft men les in het Arabisch omdat men geen Frans verstaat. Onaanvaardbaar," voegde hij toen toe. Op uitnodiging van zijn collega Jef Van Damme, gemeenteraadslid van Vooruit, bezocht Conner Rousseau Molenbeek en herhaalde dezelfde opmerkingen.

Lees ook: Conner Rousseau in opspraak na kritiek op diversiteit Molenbeek

"Ik voel me niet thuis in Molenbeek, maar dit was geen persoonlijke aanval op de mensen. Mijn boodschap is dat we de omstandigheden in deze wijken moeten verbeteren door te investeren in taal, kleuterscholen en onderwijs. In een Nederlandstalige school vertelde een leraar me dat ze vrijwilligers moesten zoeken om op ouderavonden te komen tolken", zei hij in een interview met Humo.

De voorzitter trok ook zijn opmerkingen in over de rellen die uitbraken na de uitschakeling van België door Marokko (0-2) op het WK 2022 in Qatar. Hij noemde de relschoppers "stront" en "zwarte schapen uit moeilijke buurten die meer kansen en vooruitzichten zouden moeten hebben". In een reactie zei Vlaams minister van Justitie Zukal Demir dat "het probleem is dat deze jongeren zich onaantastbaar voelen. Justitie moet hiertegen optreden."

Lees ook: Dewinter en Wilders opnieuw op ’islamsafari’ in Molenbeek

Rousseau spreekt dit tegen. "Zuhal Demir zegt dat iedereen hier kansen heeft en die moet benutten. Ik nodig haar hier uit omdat ze het duidelijk niet begrepen heeft. Zelfs in dit rijke land maakt het nog steeds een groot verschil waar je geboren bent. Als je een migrantenachtergrond hebt, thuis geen Nederlands spreekt en je ouders nooit om hulp kunt vragen bij je huiswerk, heb je minder kansen."

Bladna.nl