Zoeken

Time-out voor Belgische minister Meryame Kitir

22 oktober 2022 - 08:00 - Wereld

©

De Belgische federaal minister Meryame Kitir van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, maakte woensdag bekend een stap opzij te zetten om aan haar mentaal welzijn te denken. Maar achter haar time-out lijkt ook een slepende ergernis over de werking van haar kabinet schuil te gaan.

Kitir kondigde haar vertrek zelf aan op sociale media. "Op een bepaald moment moet je ook aan jezelf denken. Mijn mentaal welzijn komt nu even op de eerste plaats", aldus Kitir op Facebook. De Vooruit-politica haalt veel voldoening uit haar job, maar het vraagt ook veel van haar. Op advies van haar arts neemt Kitir nu een aantal maanden rust. Haar bevoegdheden worden tijdelijk door partijgenoot Frank Vandenbroucke overgenomen, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Meryame Kitir zelf aan de slag met tondeuse na kritiek (video)

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zou reeds hebben ingegrepen naar aanleiding van de moeilijkheden op Kitir’s kabinet. Hij zou haar meermaals gesproken hebben over haar positie als minister, haar functioneren en haar slechte samenwerking met medewerkers. Alleen dit jaar al zijn er meer dan tien medewerkers vertrokken of ontslagen. Een psycholoog helpt het kabinet momenteel om de rust terug te brengen. Conner Rousseau vond dat het zo niet verder kon en vroeg Kitir tijdelijk een stap opzij doen.

Lees ook: Racisme in Belgisch parlement: Meryame Kitir krijgt excuses

De Marokkaans-Belgische Meryeme Kitir schopte het van mijnwerkersdochter tot federaal minister. Ze is ook de eerste arbeidster die in het parlement terecht kwam. In 2015 werd ze fractieleider en op 1 oktober 2020 minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid in de regering-De Croo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team