Zoeken

Conner Rousseau in opspraak na kritiek op diversiteit Molenbeek

29 april 2022 - 15:40 - Wereld

©

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, Vlaamse socialisten, vindt het "onaanvaardbaar" dat leerkrachten voor de klas staan die in het Arabisch les geven. In sommige Brusselse scholen is er een enorm tekort aan leerkrachten. Men moet overgaan tot het aanwerven van leraren die het Frans niet machtig zijn. Deze opmerkingen, die als onmenselijk en xenofoob worden beschouwd, hebben tot een golf van reacties geleid, ook in zijn eigen kamp.

"Als ik door Molenbeek rijd, heb ik ook niet het gevoel dat ik in België ben. De meeste van deze mensen zijn hier geboren. Het belangrijkste is dat ze onze taal spreken. In Brussel zijn er, wegens het lerarentekort, mensen die in het Arabische les geven omdat ze te weinig Frans spreken. Onaanvaardbaar...", aldus Conner Rousseau in een interview met het Vlaamse weekblad Humo.

Lees ook: Molenbeek: Marokkaan hoofd van huisvestingsraad

Deze opmerkingen van de politicus hebben een golf van reacties teweeggebracht. De Vlaamse minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), nam het initiatief en noemde de uitspraken "onwaardig" en "onjuist". "Taalcursussen en inburgeringscursussen zijn gratis in Brussel. Wat betreft de bewering dat de cursussen in het Arabisch worden gegeven? Vraag hem ons één zo’n school in de Nederlandstalige gemeenschap te noemen", twitterde hij.

"Zeer ongepaste opmerking van Conner Rousseau. Molenbeek is evenveel België als Sint-Niklaas", bekritiseerde Jef Van Damme, gemeenteraadslid van Vooruit in Molenbeek. De Franstalige socialisten waren totaal verontwaardigd en veroordeelden eveneens de "ontoelaatbare, stigmatiserende en xenofobe" uitlatingen. "Brussel is een kosmopolitische regio met wijken die een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen heeft... Lamentabel en ondraaglijk", reageerde Ahmed Laaouej, voorzitter van de Brusselse PS en burgemeester van Koekelberg.

Liberaal Sven Gatz (Open VLD), minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is niet opgetogen met de uitspraak van Rousseau. "Meppen op Molenbeek: het is zo doorzichtig. En te gemakkelijk", tweet hij. Medevoorzitter Rajae Maouane van Ecolo verklaarde dat deze "ontoelaatbare verklaringen blijk geven van een grote onwetendheid ten aanzien van Brussel".

Lees ook: Dewinter en Wilders opnieuw op ’islamsafari’ in Molenbeek

De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), zei dat ze "walging en woede" voelde over deze opmerkingen. "Conner Rousseau, die nog nooit in Molenbeek is geweest, is een extreem-rechtse cartoonist en veracht 100.000 Molenbeekse burgers," schreef ze op Twitter. Ondertussen heeft Conner Rousseau laten weten dat hij ingaat op het voorstel om Molenbeek binnenkort te bezoeken, volgens VRT.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team