Zoeken

Verenigde Staten steunen Sahara-autonomieplan van Marokko

24 november 2021 - 19:00 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben hun steun aan Marokko herhaald en oordelen dat het autonomieplan van het koninkrijk voor de Sahara een "realistische" oplossing is.

Na een balans te hebben gemaakt van de ontmoeting in Washington tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en zijn ambtgenoot Antony Blinken, merkte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op dat de Verenigde Staten "het Marokkaanse autonomieplan serieus en geloofwaardig vinden, en dat deze realistisch is".

Lees ook: Koning Mohammed VI: Sahara "niet onderhandelbaar"

Over hetzelfde onderwerp spraken beide partijen hun steun uit aan de nieuwe persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, bij het leiden van het Sahara-gerelateerde politieke proces dat onder auspiciën van de Verenigde Naties zal plaatsvinden.

Naast de Sahara-kwestie verwezen Bourita en Blinken naar een "zeer belangrijke" tripartiete overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Marokko en Israël, aldus de woordvoerder van het ministerie.

Lees ook: Britse partijleider roept op tot erkenning Marokkaanse Sahara

In dit verband verwelkomden ze "de eerste verjaardag van de gezamenlijke verklaring tussen Marokko, Israël en de Verenigde Staten, nu op 22 december.

Ze herinnerden eraan dat "een langdurig bilateraal partnerschap geworteld is in gezamenlijke belangen voor vrede in de regio, veiligheid en welvaart", vatte de verklaring samen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team