Zoeken

Spanje hoopt op heropening Maghreb-Europa Gaspijpleiding

14 oktober 2022 - 23:00 - Wereld

©

Spanje hoopt op de reactivering van de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME), die een jaar geleden door Algerije werd gesloten wegens diplomatieke spanningen met Marokko.

"We hebben Algerije gevraagd om het onderhoud van de gaspijpleiding die door Marokko loopt verder te zetten, omdat we hopen dat deze op een gegeven moment weer in gang gebracht kan worden", vertelde de Spaanse minister van Energietransitie Teresa Ribera aan Le Monde.

Lees ook: Chariot Oil & Gas wil gas uit Larache vervoeren via Maghreb-Europa Gaspijpleiding

Volgens verschillende waarnemers heeft de opschorting van het samenwerkingsverdrag tussen Spanje en Algerije negatieve gevolgen gehad voor Algerijnse bedrijven. De Spaanse regering beschuldigt Algerije ook van de blokkering van bijna alle bilaterale handel. Madrid verklaarde dat Algiers "de buitenlandse handel met Spanje vrijwel volledig heeft stilgelegd, zowel de invoer als de uitvoer, met uitzondering van energieproducten".

Lees ook: Spanje bespreekt met Algerije heropening GME-pijpleiding

Onlangs kondigde de Algerijnse energiemultinational Sonatrach aan dat het een contract heeft gesloten met het Spaanse Naturgy, om de prijs van het geleverde gas te herzien vanwege de energiecrisis die is ontstaan naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team