Zoeken

Anonieme advocaat Nabil B.: "Taghi kent mijn naam"

16 februari 2021 - 16:00 - Gemeenschap

©

De naam van de advocaat die de verdediging van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces op zich nam na de moord op Derk Wiersum in Amsterdam, is bekend.

Oscar Hammerstein was na de moord op Wiersum een tijdlang de advocaat van Nabil B. Dat deed hij op vraag van de verdachte zelf. Hammerstein, die in maart vorig jaar stopte als advocaat van Nabil B., maakte dat zelf bekend in een gesprek met Het Parool.

Kort na de moord op Derk Wiersum had Hammerstein verklaard dat "alle advocaten in Nederland zich nu beschikbaar moeten stellen". Nabil B. zou hem om die reden hebben gecontacteerd.

"De kroongetuige zelf, de onderzoeksrechter, de deken: allemaal hadden ze advocaten benaderd, maar niemand wilde. Ik zei ja, onder voorwaarde dat mijn beloning en beveiliging geregeld zouden worden. Niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn kantoor.", aldus Hammerstein, die op advies van het Openbaar Ministerie anoniem bleef.

Anoniem blijven bleek echter lastig. Ook wanneer de raadsman Nabil B. in de gevangenis bezocht. "Als ik Nabil B. bezocht, zat ik van 09.00 tot 17.00 uur bij hem in de cel. Bij aankomst en vertrek moesten alle anderen naar de kelder omdat niemand mij mocht zien. Zo’n exercitie willen ze niet als je even moet pissen, dus je deelt dezelfde plee. Afstand houden tot je cliënt, zoals je als advocaat wilt, zat er niet in."

Hammerstein was nooit van plan om Nabil B. tijdens het hele Marengo-proces te verdedigen en heeft zelf besloten om uit de anonimiteit te stappen. "Mijn naam zal vallen. Dan kies ik liever míjn moment. Taghi en alle anderen weten allang dat ik die advocaat was. Als iemand me had willen uitschakelen, had dat al lang en breed gekund of kan het nog."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team