Zoeken

André Azoulay’s ontroerende eerbetoon aan Hajja Hamdaouia

8 april 2021 - 20:20 - Cultuur

©

Sinds de bekendmaking van het overlijden van de Marokkaanse zangeres Hajja Hamdaouia op maandag, zijn talrijke getuigenissen van artiesten en andere persoonlijkheden gepubliceerd over het leven en de artistieke carrière van de overledene. Ook de adviseur van de Koning, André Azoulay bracht een eerbetoon.

André Azoulay, bekend om zijn passie voor muziek en kunst, deelde verschillende herinneringen aan de Marokkaanse ster. "Ik hoorde Hajja Hamdaouia zeer lang geleden voor het eerst. Sindsdien leeft ze in mijn verbeelding ... waar ik ook ben". Hij roept herinneringen op aan de kunstenares die gewaardeerd werd door de groten, geliefd is bij allen en een icoon is van het volk. "Zij bereikte een synthese in tijd, ruimte en over de generaties heen. Zoals al haar fans ben ook ik verdrietig dat ze ons heeft verlaten. Ik denk aan haar met vreugde en trots, omdat zij dit Marokko belichaamde van talent en durf, want zij was nooit huiverig, noch in haar teksten noch op de planken".

De voorzitter-oprichter van de Vereniging Essaouira-Mogador, organisator van het Atlantisch Andalusië Festival in Essaouira, was ook getuige van een muzikale ontmoeting tussen Hajja Hamdaouia en Raymonde El Bidaouia, twee diva’s van het Marokkaanse volkslied, op het podium van de 15ᵉ editie van dit festival in 2018.

Volgens André Azoulay "ging dit concert in Essaouira alles te boven wat men op één avond zou kunnen meemaken". Met tederheid spreekt hij over de "twee uitzonderlijk artiesten, elk op hun eigen manier, maar tegelijkertijd verwant en sterk in het delen". Hij vindt het mooi dat Hajja Hamdaouia gedurende haar hele carrière een beeld heeft gegeven van een Marokko dat zowel geworteld is in de traditie als uitzonderlijk modern is in zijn creativiteit.

Bladna.nl