Zoeken

Marokkaanse spionnen in Grote Moskee Brussel?

4 december 2020 - 15:40 - Wereld

©

De Belgische justitie brengt een negatief advies uit over een doorstart van de Brusselse Grote Moskee. Saudi-Arabië had zich vorig jaar teruggetrokken uit de werking van de moskee. Maar nu zou ze onder invloed staan van Marokko.

De aanvraag werd ingediend door de Moslimexecutieve, het verkozen vertegenwoordigingsorgaan van de moslims in België (EMB), en de non-profitorganisatie "Association de gestion de la Grande Mosquée de Bruxelles", geleid door Salah Echallaoui, oud-voorzitter van de Moslimexecutieve, die het in april 2019 overnam nadat Saudi-Arabië het beheer van de moskee onder dwang moest opgeven.

De erkenningsaanvraag kreeg steun van zowat alle betrokken autoriteiten. Toch brengt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne een negatief advies uit. Een vernietigend staatsveiligheidsrapport zou aan de basis liggen van deze blokkering. Het rapport zou wijzen op buitenlandse inmenging binnen de beherende non-profitorganisatie, met name de nabijheid van voorzitter Echallaoui met de Marokkaanse autoriteiten. Volgens de Morgen zou er zelfs sprake zijn van spionage. Staatsveiligheid wijst drie medewerkers aan, onder wie een lid van het bestuur, als agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

"Het nieuwe bestuur heeft een erkenningsaanvraag ingediend, en ik heb daarvoor nu een negatief advies gegeven, omdat de inlichtingendiensten mij melden dat er sprake is van Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee. Marokko probeert op die manier om Belgische moslims naar zijn hand te zetten. En dat is natuurlijk een serieus probleem. Ik kan en zal niet aanvaarden dat buitenlandse regimes de islam kapen voor ideologische of politieke motieven, hier de lakens proberen uit te delen en beletten dat moslims in ons land hun eigen vooruitstrevende islam ontwikkelen. Door mijn mond daarover te houden, bewijs ik niemand een dienst. Zeker de moslims in ons land niet.", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in De Morgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team