Zoeken

Sancties tegen Rusland hebben gevolgen voor wapenverkoop aan Marokko

29 maart 2022 - 21:00 - Wereld

©

De sancties die het Westen aan Rusland oplegt, met name de uitsluiting van dit land uit het financiële stelsel van Swift, kunnen een negatieve weerslag hebben op de wapenverkoop aan Marokko en andere landen van het Afrikaanse continent die Russisch militair materieel importeren.

Het is mogelijk dat Afrika geen Russische wapens kan invoeren omdat sommige Russische banken zijn uitgesloten van het interbancaire Swift-netwerk, analyseert de website The Conversation. Het kan ook moeilijk worden om de Russische militaire voorraden op peil te houden. Bijna de helft van Afrika’s militaire invoer (49%) komt uit Rusland. Het gaat daarbij om grote wapens (tanks, oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters) en lichte wapens (pistolen en geweren, zoals de nieuwe Kalasjnikov AK-200-serie).

Lees ook: Washington wil dat Marokko aansluit bij sancties tegen Rusland

Waarschijnlijk zullen de grootste afnemers van Russische wapens en de oudste importeurs, hierdoor worden getroffen. Het gaat om Algerije, Angola, Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Marokko en Oeganda. Tussen 2016 en 2020 bedroeg het aandeel van Rusland op de Afrikaanse markt 20%, na dat van de Verenigde Staten (37%) en vóór dat van Frankrijk (8,2%), Duitsland (5,5%) en China (5,2%).

Lees ook: Marokko politiek dichter bij Rusland dan bij EU en Spanje

Als Rusland van het mondiale financiële stelsel wordt uitgesloten, zal dat de wapenverkoop aan deze landen verstoren. Die situatie houdt risico’s in voor het Afrikaanse continent. Tot deze risico’s behoren de onzekere aanvoer van de nodige reserveonderdelen, onderbrekingen van de inzet- en opleidingsschema’s van de strijdkrachten die gebruik maken van Russisch materieel, en de hoge kosten van het onderhoud van het reeds in gebruik zijnde materieel. Toch biedt de huidige situatie ook kansen voor de Afrikaanse landen. Om de leemte op te vullen kunnen zij gebruik maken van hun eigen productiecapaciteit in de defensie-industrie of een beroep doen op alternatieve leveranciers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team