Zoeken

Marokko niet op lijst "onvriendelijke" staten van Rusland

9 maart 2022 - 17:20 - Wereld

©

Rusland heeft Marokko niet op zijn lijst geplaatst van landen en gebieden die "onvriendelijke handelingen plegen tegen Rusland, zijn bedrijven en burgers". De lijst is maandag opgesteld en goedgekeurd.

De lijst omvat de Verenigde Staten en Canada, de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk (met inbegrip van Jersey, Anguilla, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar), Oekraïne, Montenegro, Zwitserland, Albanië, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Noord-Macedonië, alsmede Japan, Zuid-Korea, Australië, Micronesië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Taiwan, zo meldt TASS. Deze landen en gebieden hebben economische sancties tegen Rusland ingesteld of zich daarbij aangesloten, "nadat de Russische strijdkrachten een militaire operatie in Oekraïne hadden gelanceerd", zo luidt het.

Lees ook: Vladimir Poetin bedankt Marokko

Deze sancties omvatten het uitsluiten van bepaalde Russische banken van het Swift-systeem, het bevriezen van de tegoeden van de Russische Centrale Bank en van bepaalde Russische oligarchen en het beperken van hun vrijheid van reizen, het verbieden van Russische zaken- en privévluchten, het verbieden van de handel in bepaalde goederen en/of bedrijven, met name op het gebied van strategische wapens en halfgeleiders, enz.

Lees ook: Royal Air Maroc versterkt vluchten naar Rusland

Als reactie op deze sancties heeft de Russische regering verklaard dat Russische burgers en bedrijven, de staat, de regio’s en gemeenten die verplichtingen in vreemde valuta hebben tegenover buitenlandse schuldeisers - die op de lijst van onvriendelijke landen staan - deze in roebels kunnen betalen. Deze betalingen mogen echter niet meer bedragen dan 10 miljoen roebel per maand of een vergelijkbaar bedrag in vreemde valuta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team