Zoeken

Juridische overwinning voor Marokkaanse fosfaatgroep in VS

24 september 2023 - 21:00 - Economie

©

Het Amerikaanse meststoffenbedrijf Mosaic lijkt haar gevecht te verliezen tegen de Marokkaanse fosfaatgigant OCP, aan wie een compenserende heffing van 19% was opgelegd.

Goed nieuws voor OCP en Amerikaanse landbouworganisaties. Het Internationale Handelshof van de Verenigde Staten heeft op 19 september de Amerikaanse Internationale Handelscommissie (ITC) opgedragen haar besluit over invoerrechten op fosfaten te herzien en een nieuwe analyse van de situatie uit te voeren binnen een termijn van zeven maanden, zo meldt Beststocks. Op basis van bevindingen van het Amerikaanse ministerie van Handel over door de regeringen van Marokko en Rusland gesubsidieerde fosfaatmeststoffen, legde de ITC compenserende rechten op voor de invoer van deze goederen uit beide landen, waaronder een heffing van 19% op Marokkaanse producten.

Lees ook: Amerika legt importheffing op aan Marokkaanse fosfaatreus OCP

In juni 2020 diende het Amerikaanse bedrijf Mosaic een klacht in waarin het beweerde dat "grote hoeveelheden fosfaat uit Marokko en Rusland oneerlijk werden gesubsidieerd, wat grote schade toebracht aan haar belangen" op de Amerikaanse markt. In maart 2021 gaf de ITC aan dat de VS "materiële schade hadden geleden door de invoer van fosfaatmeststoffen" uit Marokko en Rusland en legde rechten op voor importen van het OCP-concern. Verschillende landbouworganisaties tekenden beroep aan tegen dit besluit vanwege de negatieve impact op Amerikaanse boeren, die te maken hebben met een "ernstig tekort aan meststoffen".

Lees ook: Marokkaanse concern OCP helpt 44 miljoen boeren

Na hun bezorgdheid te hebben geuit, riepen leden van het Congres de ITC op de opgelegde rechten te heroverwegen. De Commissie is echter niet bevoegd om handelscorrigerende maatregelen te herroepen, daar heeft enkel het Congres de macht voor. Het besluit van het Handelshof is dus een belangrijke ontwikkeling, waarbij de ITC haar maatregelen moet heroverwegen

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team