Zoeken

Ambtenaar die Taghi paspoorten bezorgde ontsnapt aan celstraf

25 december 2022 - 07:00 - Wereld

©

Mildred van D., voormalige Haagse ambtenaar, is veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Ze voorzag criminelen als Ridouan Taghi van valse paspoorten. De rechtbank veroordeelde haar contactpersoon, die optrad als schakel tussen haar en het milieu, tot twee jaar gevangenisstraf, meldt het AD.

De 50-jarige Mildred van D. is oud-medewerkster van de gemeente Den Haag. Ze zou tussen 2009 en 2014 via een tussenpersoon 19 paspoorten voor het crimineel milieu hebben bezorgd. Ze kreeg 1000 euro per paspoort. Hierdoor konden beruchte criminelen als Ridouan Taghi en Naoufal ’Noffel’ F. onopgemerkt blijven. Beide mannen worden in verband gebracht met milieugeweld. Voor wie de paspoorten bestemd waren, zei de verdachte niet te weten.

Lees ook: Ambtenaar Den Haag geeft vervalsing paspoort voor Taghi toe

De Amsterdamse rechtbank verwees vooral naar de fouten van de gemeente Den Haag. De gemeente heeft "grof nalatig" gehandeld en "geen rekening gehouden" met de kwetsbaarheid van een ambtenaar in een dergelijke functie. Mede daarom, en ook omdat Van D. zelf stopte met de vervalsing van paspoorten, oordeelde de strafrechter dat zij niet naar de gevangenis moest. Er werd haar wel een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd.

Lees ook: Prinses Amalia mag huis niet uit door bedreigingen Mocro-maffia

Drie weken geleden gaf de voormalige ambtenaar in de rechtbank toe dat ze valse paspoorten had uitgegeven. Toen ze door het crimineel milieu werd benaderd had ze grote schulden omdat haar man veel geld vergokte. Er was ook huiselijk geweld. "Op dat moment was het een kwestie van overleven. Ik was blij als ik de schoolreis van de kinderen kon betalen en kon voorkomen dat het water werd afgesloten," vertelde ze de rechter.

Bladna.nl