Zoeken

Ridouan Taghi "kreeg geen eerlijk strafproces"

3 februari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Donderdag was de laatste dag van een lange reeks pleidooien in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De advocaten van 16 verdachten hebben in de afgelopen maanden een pleidooi gehouden voor hun cliënten. Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, vindt dat haar cliënt geen eerlijk strafproces heeft gekregen.

De zaak van de zeventiende verdachte, Saïd Razzouki, loopt achter op de rest van het proces, omdat zijn uitlevering aan Nederland vertraging opliep. Zijn strafeis zal over twee weken geformuleerd worden en wordt vermoedelijk een levenslange eis. Het Openbaar Ministerie eiste vorig jaar lange celstraffen tegen de andere zestien verdachten, waaronder levenslang tegen Taghi en vier anderen, schrijft NOS.

Lees ook: OM heeft recht op vervolging Taghi verspeeld door hem te martelen

Voor de verdediging zijn sinds september in totaal elf zittingsdagen ingeruimd. In hun pleidooien hekelen de advocaten met name een gebrek aan bewijs voor de beschuldigingen. Vooral de ontsleutelde chatberichten zijn volgens hen onrechtmatig verkregen, onvolledig en niet controleerbaar. Het OM claimt dat de chatberichten overeenkomen met de verklaringen van kroongetuige Nabil B., maar deze laatste wordt door de advocaten ook als onbetrouwbaar beschouwd. "Hoe meer hij aan belastende zaken meldde over Taghi, hoe meer hij los zou kunnen krijgen aan geld en strafvermindering", betoogde Weski. Zij is van mening dat zijn verklaringen niet mogen meetellen als bewijs.

Lees ook: Taghi doet aangifte van lekken vanuit justitie en EBI

Het Openbaar Ministerie ziet Taghi als het brein achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe, maar hij ontkent elke betrokkenheid. Volgens Weski heeft er inmiddels al een publieke berechting plaatsgevonden en ook zijn er met zijn arrestatie en detentie regels overtreden. Daarom heeft Ridouan Taghi volgens haar geen eerlijk proces gehad en zou hij ook niet langer vervolgd mogen worden. De uitspraak in de Marengo strafzaak wordt verwacht in oktober.

Bladna.nl