Zoeken

Neef-advocaat Ridouan Taghi tot 5,5 jaar cel veroordeeld

25 januari 2023 - 16:00 - Wereld

©

De rechtbank van Amsterdam heeft de voormalige advocaat Youssef T. op maandag 23 januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden, vanwege zijn betrokkenheid bij de misdaadorganisatie van zijn neef Ridouan Taghi, die hij bijstond als raadsman.

Vanaf maart 2021 bezocht Youssef T. zijn gedetineerde neef meerdere malen. Hij kon als zijn advocaat in de gevangenis vertrouwelijke gesprekken voeren met Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo die vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het Openbaar Ministerie ontdekte dat de twee mannen niet alleen juridische zaken besproken, maar dat er ook criminele kwesties aan bod kwamen in hun gesprekken. Na een onderzoek werd Youssef T. op 8 oktober 2021 aangehouden tijdens een bezoek aan Ridouan Taghi. Sindsdien zit ook hij vast, schrijft RTV Utrecht.

Lees ook: Justitie eist zeven jaar cel tegen ex-advocaat en neef Ridouan Taghi

In aanloop naar zijn arrestatie heeft het Openbaar Ministerie een aantal bezoeken heimelijk gefilmd en afgeluisterd, die duidelijk maakten dat Youssef T. meer was dan een boodschappenjongen. Hij speelde volgens de rechtbank een belangrijk rol in de misdaadorganisatie van zijn neef. De rechtbank is van mening dat Youssef T. misbruik heeft gemaakt van zijn functie en daardoor het vertrouwen van zijn beroepsgroep en dat van de maatschappij in de advocatuur en de rechtsstaat "op grove wijze heeft geschaad".

Lees ook: Advocaten Youssef Taghi stoppen verdediging

Eind vorig jaar had het Openbaar Ministerie 7 jaar cel geëist tegen de 39-jarige T. "De zaak toont aan hoe de georganiseerde misdaad doordringt in de bovenwereld, tot in een beroepsgroep die bij uitstek een voorbeeld moet zijn van integriteit. Het feit dat de criminele organisatie mede was gericht op het omkopen van (belasting)ambtenaren en het omkopen van rechters in Marokko, is hier een schokkend voorbeeld van", stelt de rechtbank. Toch kwam de rechtbank maandag uit op een lagere straf, omdat niet van alle berichten uit het strafdossier kan worden gezegd dat ze naar buiten zijn gebracht. Ook kan de rechtbank niet vaststellen of T. onder druk of uit vrije wil informatie doorspeelde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team