30 juni 2021 - 19:40 - Wereld
Duitsland, dat momenteel vanwege meningsverschillen over de Sahara-kwestie in een crisis verkeert met Marokko, heeft getracht de spanningen te verminderen door het koninkrijk uit te nodigen voor de tweede conferentie over Libië. Maar Nasser Bourita, het hoofd van de Marokkaanse diplomatie, heeft het aanbod afgeslagen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel stuurde een uitnodiging naar Marokko om deel te nemen aan de tweede conferentie in Berlijn over de situatie in Libië, vertellen diplomatieke bronnen dicht bij de organisatie van de bijeenkomst aan El Confidencial. Het doel was van deze gelegenheid gebruik te maken om een verzoening tot stand te brengen met Marokko, waarmee de betrekkingen door het Duitse standpunt over de Sahara-kwestie zijn vertroebeld. Om dit doel te bereiken heeft Duitsland ervoor gekozen Spanje niet uit te nodigen voor deze bijeenkomst, zo voegden dezelfde bronnen eraan toe. "Duitsland heeft Spanje opgeofferd om de plooien met Marokko glad proberen te strijken," zeggen ze.
Lees ook: Marokko schort politiesamenwerking met Duitsland op
Maar de charme-operatie heeft Marokko niet kunnen overtuigen. Nasser Bourita, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Duitse uitnodiging eenvoudigweg afgeslagen. "De rol van Marokko is niet in Berlijn begonnen en eindigt ook niet in Berlijn", zei hij op 24 juni. "Marokko verandert zijn standpunt niet naargelang het al dan niet wordt uitgenodigd", voegde hij daaraan toe. Ondanks de afwezigheid van een Marokkaanse delegatie in Berlijn, prijkt de vlag van het koninkrijk op de officiële foto’s van de bijeenkomst.
Op 1 maart heeft Marokko zijn betrekkingen met Duitsland en de Duitse instellingen opgeschort, waardoor de uitvoering van de geplande verbintenissen van Marokko feitelijk wordt geblokkeerd, benadrukken Duitse diplomatieke bronnen. Het koninkrijk heeft ook de samenwerking met de Duitse consulaten in Rabat en Casablanca opgeschort, waardoor Duitse ingezetenen en toeristen in Marokko nadelen ondervinden. "De bevoegde Marokkaanse autoriteiten weigeren consulaire diensten te verlenen aan Duitse burgers zonder hiervoor enige rechtvaardiging te geven," zei de Duitse ambassade in Rabat in een verklaring die op 10 juni op haar website werd gepubliceerd. Om de zaak nog scherper te stellen heeft Marokko ook zijn politiële samenwerking met Duitsland opgeschort, met inbegrip van de strijd tegen het terrorisme. "Er is geen veiligheidssamenwerking met Duitsland," zei Habboub Cherkaoui, directeur van de BCIJ, op 25 juni.
Lees ook: Marokko heeft geen haast om te reageren op handreiking van Duitsland
Rusland blijft vooralsnog het enige land dat, ondanks kritiek op de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara, niet de woede van Marokko heeft aangetrokken. Op 12 december 2020 en 11 juni 2021 betoogde Maria Zakharova, de Russische regeringswoordvoerster, dat het besluit van de Amerikaanse president Trump "het erkende internationale juridische kader voor het oplossen van de kwestie van de Westelijke Sahara ondermijnt. Dat kader voorziet in het bepalen van de definitieve status van het gebied door middel van een door de VN gesteunde referendum".
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip