Zoeken

Algerijnse beslissing is "passende boodschap aan Marokko".

23 september 2021 - 17:40 - Wereld

©

Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, sprak met de media over het besluit van zijn land om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Hij acht het noodzakelijk dat Algiers "een passende boodschap" aan Rabat zendt na de "vijandige handelingen" ten aanzien van de soevereiniteit en de eenheid van zijn land.

"Algerije heeft buitengewoon veel geduld aan de dag gelegd tegenover alle acties die Marokko heeft opgezet tegen zijn soevereiniteit en eenheid. Daarom zijn wij van mening dat een dergelijk besluit (het verbreken van de betrekkingen) de juiste boodschap heeft gestuurd naar de Marokkaanse regering, namelijk dat wij het gedrag van dit buurland niet langer kunnen accepteren," zei de Algerijnse diplomatieke chef in een interview met CNN International.

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

Volgens hem is het besluit van Algerije om de betrekkingen met Marokko te verbreken "een beschaafde manier om een einde te maken aan een situatie die niet langer kon duren zonder schade aan te richten en die de twee landen naar een ongewenst scenario dreigde te leiden". Hij bracht één van de redenen in herinnering die zijn land ertoe hebben gebracht om dit besluit te nemen: Algiers verwijt het buurland de steun van Omar Hilale, permanent vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische-volk" en ook het gebrek aan uitleg hierover vanuit de Marokkaanse autoriteiten.

Lees ook: Nieuwe beschuldigingen van Algerije tegenover Marokko

"De Algerijnse regering moest een soeverein besluit nemen," voegde hij eraan toe. "In een situatie als deze kunnen twee staten geen diplomatieke betrekkingen blijven onderhouden. Aan deze abnormale situatie moest hoe dan ook een einde komen", besloot het hoofd van de Algerijnse diplomatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team