Zoeken

Breuk met Marokko: Algerije komt niet terug op besluit

6 september 2021 - 16:20 - Wereld

©

Algerije is niet van plan terug te komen op zijn besluit om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Dat is althans wat een Algerijnse officiële bron zegt.

"Een terugkeer naar de vroegere situatie is absoluut uitgesloten in het heden en in de toekomst. Het soevereine besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen te verbreken is volledig gerechtvaardigd en gepast, gezien de ernstige en aanhoudende schendingen door Marokko van essentiële verbintenissen tussen de twee landen," vertelde een hooggeplaatste Algerijnse bron aan Sputnik op voorwaarde van anonimiteit. Hij maakte op die manier een einde aan de speculaties over een mogelijke Saoedische of Mauritaanse bemiddeling in de crisis tussen Rabat en Algiers.

Lees ook: Saoedi-Arabië, bemiddelaar in crisis Marokko-Algerije?

"Het reducerende en oppervlakkige idee van bemiddeling gaat voorbij aan de ernst van de verantwoordelijkheden van Marokko in de chronische verslechtering van de Algerijns-Marokkaanse betrekkingen en verbergt de omvang van de politieke en morele schade die is veroorzaakt door feiten en vergrijpen die door verschillende Marokkaanse kringen zijn onderschreven", benadrukt dezelfde bron.

Op 24 augustus kondigde de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, het besluit van zijn land aan om de banden met Marokko te verbreken. Algiers verwijt Rabat met name de steun van Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische volk", de uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, en oude incidenten zoals de schending van de Algerijnse vlag bij het consulaat in Casablanca in 2013.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team