Zoeken

Explosies in Smara: Polisario betrokken?

29 oktober 2023 - 17:00 - Marokko

©

In de nacht van zaterdag op zondag werd de stad Es-Semara in de Marokkaanse Sahara opgeschud door vier explosies. Er wordt melding gedaan van één dode en drie gewonden.

De wijken ZAP, Hay Essalam en het industriële gebied (twee explosies) werden getroffen door deze vier explosies, melden de autoriteiten van de provincie Es-Semara. Van de drie gewonden verkeren er twee in ernstige toestand. Na de eerste hulp te hebben ontvangen, werden ze naar een ziekenhuis in Laayoune vervoerd, 200 km ten westen van Es-Semara, een stad met meer dan 66.000 inwoners. De derde raakte lichtgewond en werd ter plaatse verzorgd alvorens naar huis terug te keren. Bij de explosies raakten twee huizen beschadigd.

Lees ook: Sahara: VN beschuldigt, Polisario weerspreekt en bekritiseert Marokko

Momenteel is de oorzaak van de explosies onbekend. In een verklaring kondigde de procureur-generaal bij het Hof van Beroep van Laayoune aan dat de gerechtelijke politie belast is met het onderzoek. Ook heeft hij het rechercheteam opgedragen de nodige technische en ballistische onderzoeken uit te voeren om de oorsprong en aard te identificeren van de projectielen die de dood van één persoon hebben veroorzaakt.

Lees ook: Impasse in de Sahara: Marokko en Polisario onwrikbaar

De Sahara is een woestijngebied rijk aan natuurlijke hulpbronnen dat wordt betwist door Marokko en het Polisario Front, beschermd door Algerije sinds 1975. Rabat, dat bijna 80% van dit uitgestrekte gebied controleert, stelt een autonomieplan voor onder zijn soevereiniteit, terwijl de onafhankelijkheidsbeweging geleid door Brahim Ghali, die 20% controleert, aandringt op een referendum over zelfbeschikking onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team