Zoeken

Algerije: smoesjes om minder gas aan Spanje te leveren

19 april 2022 - 18:20 - Wereld

©

Algerije heeft niet alleen de prijs van het geleverde gas verhoogd, maar heeft ook "technische problemen" in verband met de uitbreiding van de Medgaz-pijpleiding als voorwendsel gebruikt om de hoeveelheid te leveren gas aan Spanje te verminderen.

Nadat eind oktober de pijpleiding Maghreb-Europa werd afgesloten, verzekerde Pedro Sanchez dat Spanje zijn gasvoorziening zou veiligstellen door de capaciteit van de Medgaz-pijpleiding te verhogen. Deze pijpleiding verbindt het land rechtstreeks met Algerije. Er zou ook meer vloeibaar aardgas (LNG) worden geleverd.

Lees ook: Marokko ontvangt gas uit Spanje

De aanvoer van LNG is geen probleem, maar de uitbreiding van Medgaz, die voor een groot deel van Algerije afhankelijk is, heeft te maken gehad met steeds weer terugkerende "technische problemen". Daardoor kon de transportcapaciteit van de pijpleiding tot nu toe niet worden verhoogd, zo meldt Ok Diario.

De Spaanse regering heeft deze situatie begrepen en haar vraag naar gas uit Algerije vanaf februari teruggeschroefd om zich meer op de Verenigde Staten te richten. Uit gegevens van Enagás blijkt dat de Verenigde Staten in maart de grootste gasleverancier van Spanje zijn geworden. "In de Verenigde Staten wordt voornamelijk schaliegas geproduceerd. Het wordt gewonnen door fracking. De productiekosten daarvan zijn zeer goedkoop, ongeveer 10-15 dollar per MWh, terwijl het in Amsterdam verkochte gas meer dan 100 dollar per MWh kost. Daarom kunnen zij het aan die prijs verkopen en een hoge winstmarge maken," leggen industriële bronnen uit.

Lees ook: Algerije sluit markt voor Spanje

Algerije heeft in februari 8801 GWh gas aan Spanje geleverd, veel minder dan in januari en 45% van vóór de sluiting van de GME. Spanje haalde in februari 32% van zijn totale gas uit de Verenigde Staten en 21% uit Nigeria. Het gas komt met LNG-tankers in vloeibare vorm aan, wat evenwel duurder is dan gas dat door de pijpleiding stroomt. In februari heeft Spanje 70% meer vloeibaar aardgas (LNG) gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team