Zoeken

Algerije en Marokko eindelijk akkoord?

22 november 2011 - 09:00 - Marokko

©

Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft vrijdag in een bericht aan koning Mohammed VI, zijn wens geuit om bij te dragen aan de versterking van de betrekkingen tussen Algerije en Marokko.

De boodschap aan Mohammed VI, ter gelegenheid van de 56e verjaardag van de onafhankelijkheid van Marokko, wordt aangezien als een antwoord op de herhaalde oproepen van de Marokkaanse koning aan Algerije, om de betrekkingen te normaliseren.

De belangrijkste stap hiervoor zou de heropening van de grenzen zijn. Dezen, gesloten sinds 1994, kosten jaarlijks 2 punten groei aan Noord-Afrika en bijna twee miljard dollar sinds het begin van het conflict.

Op woensdag had de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri, aan zijn Algerijnse ambtgenote Mourad Medelci gezegd dat "wat de verschillen ook zijn, het abnormaal is geen betere betrekkingen te hebben met een buurland als Algerije".

"Rabat en Algiers liggen te ver achter" voegde Taib Fassi Fihri daaraan toe tijdens een meeting van de Arabische Liga in Rabat om de situatie in Syrië te bespreken.

De twee politici hebben daarbij besloten om een top met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Maghreb Unie landen te organiseren. Daarbij gaan ze de situatie in de regio bespreken en de samenwerkingsmogelijkheden verkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team