Zoeken

IMF vraag grensopening Marokko Algerije

7 februari 2012 - 08:41 - Wereld

©

De directrice van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde, vroeg vrijdag de heropening van de landgsrenzen tussen Marokko en Algerije.

Volgens haar zou dit bijdragen aan de economische integratie van de landen van de Arabische Maghreb Unie, en een betere groei van de lokale economie mogelijk maken. Christine Lagarde meldde daarbij dat ze zich in de loop van 2012 in Algerije ging begeven om de regering te overtuigen van de noodzaak van een grensopening met Marokko.

Frankrijk en de Verenigde Staten oefenen al een tijd zware druk op Algerije over de grensopening. Deze druk is bijzonder sterk sinds het begin van de "Arabische Lente", aldus de voormalige Algerijnse minister Abdelaziz Rahabi. De twee landen "bemoeien zich zelf met interne zaken aan Algerije", volgens Rahabi.

De Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse zakenHillary Clinton, had zelfs contact opgenomen met Saadeddine El Othmani, onmiddellijk na zijn terugkeer uit Algerije. Het doel was volgens Rahabi, elk detail van zijn bezoek te kennen. Enkel de druk uitgeoefend door Spanje op Algerije zou zijn verzwakt sinds het aan de macht komen van Mariano Rajoy.

De heropening van de grenzen, alhoewel bevestigd door de Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken Haddou Ould Kablia, lijkt onwaarschijnlijk. De twee landen zullen hun betrekkingen pas kunnen normaliseren als een oplossing wordt gevonden voor de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team